Élet-Stílus

Egyesül a MS és a Yahoo üzenetküldője

A tervnek megfelelően a két cég elkészítette az azonnali üzenetküldő hálózatukat egyesítő új szolgáltatást, amely lehetővé teszi a közös azonosítást. A turmixtól mindkét oldalon a népszerűség megugrását várják.

A hivatalos közlemény a nyilvános bétateszt elindulásáról tudósít, amelyre még mindenképpen szükség van a végleges verzió beindítása előtt. A Windows Live Messenger és a Yahoo! Messenger egyesítése révén mintegy 350 millió felhasználó lesz része a közös hálózatnak, így a világ legnagyobb azonnali üzenetküldő közössége jöhet létre.

A nyilvános, ám korlátozott bétára a két alkalmazás saját honlapján iratkozhatunk fel, amennyiben a közleményben felsorolt 19 országból próbálkozunk. Magyarország sajnos nem szerepel a listán, Európát is mindössze hat állam képviseli, amennyiben Törökországot is ide számítjuk. Az új szolgáltatás lehetővé teszi a közös címlisták, emotikonok (szmájlik), állapotjelzők használatát, és ami még fontosabb, egyetlen belépő névvel és jelszóval vehetjük igénybe mindkét hálózatot. Blake Irving, a Windows Live Platform részlegért felelős alelnök úgy nyilatkozott, hogy nem volt könnyű megteremteni a teljes interoperabilitást, mivel igen bonyolult technikai problémát kellett legyűrni.

A különböző azonnali üzenetküldő hálózatokat összekötő alkalmazásokból nincs hiány, elég csak a Trillian, vagy a Miranda példáját említeni. Ezen alkalmazások szintén lehetővé teszik a közös címjegyzék és kezelőfelület használatát, ám mindegyik hálózatba külön be kell jelentkeznünk, hiszen a szolgáltatásokat nem egyesíthetik. Mindenesetre igencsak jól jöhetnek, főleg, ha ismerőseink több különböző hálózatot használnak.

Lehetőségként említették újabb szereplők csatlakozását a kezdeményezéshez, amelyek közül a jól értesültek leginkább az AOL részvételére kíváncsiak. Ennek valószínűségét nem is tagadták a két cégnél, ám részleteket nem árultak el azon kívül, hogy további érdeklődők jelentkezésére számítanak, vagyis a kompatibilitási lista tovább bővülhet. Ez leginkább a Google Talk térnyerése ellen irányul, hiszen az újdonsült partnerek leginkább a keresőcégtől tartanak, már ami jövőbeli terveik végrehajtását illeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik