Élet-Stílus

Öttusa Eb: minden készen áll a rajtra Budakalászon

A nevezések alapján a kontinens elitje itt lesz a csütörtökön kezdődő budakalászi öttusa Európa-bajnokságon, melyen a magyarok a nők és a férfiak mezőnyében is érem, illetve érmek megszerzésének a reményében szerepelnek.

Európa legjobbjai valamennyien jelezték részvételüket, így indul majd többek között a legutóbbi, athéni olimpia két győztese, Vörös Zsuzsanna és az orosz Andrej Mojszejev, valamint a litván Edvinas Krungolcas, aki páratlan teljesítménnyel egymás után három Eb-t nyert meg, s Budakalászon a sorozat folytatásáért hajt.

Az ő esetleges sikere egyedülálló lenne, de amint arra Császári Attila, a sportág hazai szövetségének (MÖSZ) elnöke a rajt előtti utolsó sajtótájékoztatón utalt, már az is páratlan, hogy egy mindössze tízezres település lehet a házigazdája egy ilyen jeles eseménynek.

“A rendezési jogot a magyar szövetség nyerte el, amely azután átadta azt Budakalásznak. Nem bántuk meg” – jelentette ki Császári.


Öttusa Eb: minden készen áll a rajtra Budakalászon 1

Minden készen áll a rajthoz – majdnem (MTI)

Pécsi Gábor, a MÖSZ technikai igazgatója, a szervezőbizottság elnöke többek között arról beszélt, hogy bár az elképzeléseik szerint egy futballpályányi területen szerették volna lebonyolítani az öt szám küzdelmeit, az új uszoda – illetve első lépésben csak medence – időbeni kivitelezése végig kérdéses volt, így már hónapokkal ezelőtt rendelkeztek B tervvel.

Végül is ez valósul meg, vagyis, ahogy azt már korábban bejelentették, az úszásra az Omszki-tó melletti versenyközponttól mindössze tíz percre lévő Római Strandfürdő 33 és egyharmad méteres medencéjében kerül sor. Emellett lesz még egy helyszín, a csütörtöki és pénteki selejtezős lövészetet ugyanis Szentendrén rendezik. Ennek az az oka, hogy a kvalifikációs versenyeken miközben az egyik csoport vív, a másik éppen lő, így pedig nem lehet átalakítani megfelelően a sportcsarnokot. A döntős napokon, szombattól keddig az első két szám helyszíne a csarnok lesz.
A verseny hátterének biztosításához a helyi önkormányzat mellett több mint 25 cég járul hozzá, névadó szponzorként a HVB Bank nyújt támogatást.

Szalay-Berzeviczy Attila, a pénzintézet ügyvezető igazgatója a sajtó képviselőinek arról beszélt, hogy az 1989-es és az 1999-es budapesti öttusa-világbajnokság olyan meghatározó élmény volt a számára, amilyenhez csak az athéni olimpia vízilabdadöntőjét hasonlítaná.


Öttusa Eb: minden készen áll a rajtra Budakalászon 2

Öttusa verseny Budakalászon

“Büszke vagyok a bankomra, hogy felismerte ennek a sportágnak az értékeit. Bízom benne, hogy jó verseny lesznek, hiszen vannak hagyományaink” – fogalmazott Szalay-Berzeviczy, majd még hozzátette, a BOM vezetőjeként úgy tapasztalta: “a tűz közelében lévő sportvezetők egy részének a fejében még nem történt meg a rendszerváltás. Mint mondta, nem lehet úgy gondolkodniuk a sportvezetőknek, örüljön a szponzor, hogy ideadhatja a pénzét.”

“A szponzoráció nem erkölcsi kötelesség, hanem adásvételi szerződés. El kell tudni adni az adott sportot. A HVB Bank és az öttusa szövetség között kitűnő az együttműködés”. – tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott: az előkészületek jól haladnak, nincs akadálya annak, hogy csütörtökön elkezdődjenek a versenyek. A lóbemutató szerdán megtörtént, a 28 “vizsgázott” négylábú közül a technikai küldöttek, illetve a lovasedző fogja kiválasztani a naponta versenybe szálló lovakat.

Az Eb eseményeire nem kell belépőt váltani, a budakalászi sportcsarnokba, a mellette kialakított lovas- és futópályára, valamint – a verseny idejére – a Római Strandfürdőbe is ingyenes a belépés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik