Élet-Stílus

Kísérleti hulladékgyűjtési módszer Győr környékén

A Kisalföld két településén kísérleti jelleggel úgynevezett kétkannás hulladékgyűjtési módot vezettek be, ami azt jelenti, hogy minden háztartás külön edényt kapott a komposztálható, egy másikat a vegyes hulladék gyűjtésére.

Az új rendszer része annak a programnak, amelyet a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás koordinál. A társulást Győr és a térségében található 111 település hozta létre, hogy olyan korszerű hulladékszállítást és hulladékgazdálkodást valósítsanak meg, amely megfelel a hazai és az Európai Uniós követelményeknek is.

Hegyi Zoltán, az önkormányzati társulás elnöke elmondta: a társulás keretében olyan korszerű hulladékgazdálkodási rendszert terveznek, amely uniós és hazai támogatással, környezetkímélő módon oldja meg a hulladék gyűjtését a 112 településen. A komposztálható és a vegyes hulladék gyűjtésére kiosztott kukákat vonalkóddal is ellátták, így a gyűjtőautón lévő leolvasó azonosítja és rögzíti az edény használójának adatait. Ennek a hazánkban egyedülálló rendszernek a segítségével lehetővé válik, hogy az ügyfelek csak a tényleges ürítési gyakoriság alapján fizessék a szolgáltatás díját.

Ezen kívül külön szelektív hulladékgyűjtő szigeteket is kialakítottak a két érintett településen, Téten és Öttevényen. Az itt szerzett tapasztalatok alapján aztán a többi, 112 településen is bevezetik majd ezt a módozatot. A lakosság tájékoztatására a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. létrehozott egy honlapot, ahol mindent meg lehet találni a témával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik