Élet-Stílus

Ukrán csatorna fenyegeti a Duna-deltát

A Duna fekete-tengeri torkolatvidékénél épülő ukrán csatorna fenyegeti a Duna-delta egyedülálló élővilágát - áll az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának tanulmányában.

A folyó Bisztroje nevű ágán épülő, hajózható csatorna jelentős pusztulást okoz a delta hal és madárvilágában, tönkreteszi az ártéri területet, ráadásul a csatorna mélyítéséhez kibányászott, és a Fekete-tengerbe öntött hordalék szennyezi a tengervizet. A tanulmánynak a nemzetközi természetvédelmi szervezetek korábbi állásfoglalásával egybehangzó megállapítása szerint a tervnek így súlyos gazdasági és környezeti hatásai lesznek a határfolyó két oldalán fekvő Ukrajna és Románia számára is.

Az ENSZ bizottsága Románia szorgalmazására kezdte vizsgálni a Duna és a Fekete-tenger között ukrán területen épülő csatorna építésének ügyét. Bukarest kezdeményezésének az volt a jogi alapja, hogy mindkét ország aláírója az 1991-es Espoo-egyezménynek. A nevét az aláírás helyszínéül szolgáló finn városról kapó környezetvédelmi egyezmény határokon átívelő egyeztetést ír elő abban az esetben, ha az egyezményt aláíró bármelyik ország egy szomszédos államot is érintő fejlesztési tervet kíván végrehajtani. „Bízunk abban, hogy a két ország megegyezésre tud jutni” – fejtette ki Kaj Barlund, a bizottság környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó részlegének vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik