Élet-Stílus

Kihalás fenyegeti a szúnyogirtókat

A világ 50 vezető szakértője szerint sürgős cselekvésre van szükség a kétéltűek védelmében: a Föld 5743 kétéltű fajának 32,5 százaléka áll a kihalás szélén – írja a Greenfo.

Miután az ember egyre nagyobb mértékben foglalja el élőhelyeiket, 1960 óta erőteljes hanyatlásnak indultak a békák, gőték és egyéb kétéltűek. 1980 óta mintegy 122 kétéltű faj halt ki szerte a világon, amelyet a klímaváltozás és a különböző fertőző betegségek is elősegítettek. Az indítvány szerzője, Tim Halliday biológus szerint a vízi élőhelyek alacsony szintű védelme miatt az édesvizek biodiverzitása (fajgazdagsága) felére csökkent az elmúlt 20 évben. Nincs semmiféle egyezmény vagy szerződés a kisebb vízfolyások és tavak védelmére vonatkozóan.

A természetvédők egy szövetség felállítását javasolták, amelynek tagjai összegyűjtenének kihalófélben lévő kétéltűeket, és azokat fogságban nevelnék. Ennek során vizsgálnák az állatokon a halálos kimenetelű betegségek és a környezeti változások hatásait is. A megalakuló szövetség azt remélni, hogy az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) részévé válik, amely figyelemmel kíséri a veszélyeztetett fajokat, és tárgyalásokat kezdeményez a kormányokkal intézkedések bevezetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik