Élet-Stílus

A Google beperelte a kurzor.hu-t

Véget érhet a google.hu mögé bújtatott kurzor.hu tündöklése, és ezzel a hazai internet történetének legjelentősebb „domain hack"-je nyer megoldást.

A Google visszaköveteli a google.hu domainnevet, amely mögött jelenleg még a Hírek Média kurzor.hu szolgáltatása található.


Minden kétséget kizáróan az internet legértékesebb márkaneve a Google. A Sergey Brin és Larry Page által létrehozott kereső 1995-től működik, és a pontos eredményeinek köszönhetően hamar piacvezetővé vált, mára a keresők világpiacának 52 százalékát uralja a Google, és a magyar piacon is stabilan az első helyen áll a lefuttatott keresések számának tekintetében.

A kezdő internetfelhasználók gyakran a google.hu címen keresik az amerikai cég magyar nyelvű szolgáltatását. Ezen felhasználók azonban a google.hu címen a Kurzor nevű, a vártnál szerényebb képességekkel rendelkező keresőprogramot találják. A helyzet azért állhatott elő, mert a Google Magyarországon nem rendelkezett érvényes védjeggyel a Google karakterláncra vonatkozóan, és ennek „köszönhetően” regisztrációs előjoga sem volt domainnévre, így az elmúlt hat év során „ügyes domainvadászok” többször is elhalászták a nevet a vállalkozás elől.

A google.hu webcím a domainnevek bejegyzését megegyszerűsítő 2000. márciusi szabályváltozáskor a Lilo 2000 Számítástechnikai Bt. kezelésébe került, majd a cégtől egy hónap elteltével a nagy lendülettel indult Vianovo portál vette át a domain kezelési jogát. A Vianovo 2002. tavaszán lemondott a domainről, és ezt követően két magánszemélyhez került a webcím. A domain ekkori tulajdonosai 2 millió forintos eladási árral hirdették meg a domainnevet. 2003-ban egy máig titokban tartott adásvétel eredményeképp a cím átadása megtörtént a Hírek Média és Internet Technológia Kft. részére.

A cég a domain megszerzését követően 2005 május–júniusa után a saját márkanéven indított Kurzor nevű internetes kereső oldalára irányította a webcímet begépelő látogatókat. Az internetes fórumok közösségei és bloggerek sokasága kifogásolta a megtévesztő helyzetet, többen tudni vélték, hogy a Google már lépésre szánta el magát a domainnév megszerzése ügyében. A Google a magyar nyelvű keresőjét 2001. augusztusa óta a google.co.hu címen kénytelen üzemeltetetni.

A .hu domainnevek nyilvántartását végző Internet Szolgáltatók Tanácsa által kezelt adatbázisból kiderül, hogy július 7-én a domainnévre vonatkozóan a Google Inc. magyar jogi képviselője útján domaintulajdonos-váltási (átíratási) kérelmet nyújtott be. Információink szerint a végrehajtandó módosítás kezdeményezésére azért kerülhetett sor, mert a Hírek Média Kft. és a Google Inc. által folyó bírósági szakaszban lévő per során az ügyben eljáró bíró elrendelte a domain azonnali hatállyal történő átadását az amerikai cég számára.

A domainabc.hu-hoz eljutott információk szerint a perben még nem született jogerős ítélet, azonban a védjegyekkel kapcsolatos perek során sokszor alkalmazott gyakorlat szerint a bíró a további védjegybitorlás elkerülése érdekében rendelte el a domain átadását, illetve a vélelmezhetően jogsértő állapot felfüggesztését. Jelenleg a google.hu címen még a Kurzor nevű kereső jelenik meg a cím beírását követően. A vitatott webcímen várhatóan 1-2 napon belül – a módosításkérés ISZT általi elbírálását követően – a Google magyar nyelvű keresője fog megjelenni. Információink szerint a domainnév kezelési jogán kívül egy kártérítési per is folyik.

A www után pontokat nem tartalmazó wwwgoogle.hu cím bejegyzését a domain nyilvántartója nem találta megtévesztőnek, így a cím 2005 augusztusában bejegyzésre került egy német magánszemély számára. Az információk szerint a lübecki domaintulajdonost jogi eljárással és kártérítéssel fenyegette meg az amerikai cég német jogi képviselete, amelynek következtében a domain igénylését a német azonnal visszavonta. A domainnév jelenleg a 45+60 napos felmondási szakaszban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik