Élet-Stílus

Sikeres űrséta a Discovery-ről

Imitált szerelési műveletet végzett a Dioscovery két űrhajósa több mint hét órán keresztül.

Sikeresen véget ért szombaton Mike Fossum és Piers Sellers amerikai asztronauták első űrsétája a houstoni irányító központba érkezett felvételek alapján. A tervezettnél egy órával hosszabb, hét óra 31 perces űrséta során a Discovery legénységének két tagja egy robotot próbált ki, amely segíthet az űrhajósoknak a nehezen hozzáférhető részeken végzett javítási, szerelési munkálatokban.

A Discovery meghosszabbított robotkarjának végére szerelt állványon állva, amelyet Lisa Nowak és Stephanie Wilson irányított az űreszköz belsejéből – a két űrhajós – először Piers Sellers, majd csatlakozott hozzá Mike Fossum is – több órán át imitált különböző szerelési műveleteket, közöttük az űrrepülőgép hővédő pajzsán keletkezett esetleges repedések kijavítását. Nem kizárt, hogy a jövő szerdán, az akkora esedékes harmadik űrsétán már tényleges szerelési munkát is végeznek a robotkarral.

A hővédő pajzsnak a világűrben történő megjavítására szolgáló technológiák fejlesztése az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik elsődleges feladatává vált a Columbia űrsikló 2003. február 1-i katasztrófája után, amelyet az okozott, hogy az üzemanyagtartályról levált szigetelőhab-darab megsértette a bal szárny hővédő kerámiaburkolatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik