Élet-Stílus

Heves vita dúlt Podolski díjáról

Heves vita alakult ki az újságírók és a nemzetközi szövetség (FIFA) képviselői között, hogy a német Lukas Podolski megérdemelten lett-e a labdarúgó-világbajnokság legjobb fiatal játékosa.

“Nagy motivációt jelent nekem ez a kitüntető cím a bronzmérkőzésre, mindenkinek nagyon köszönöm, aki hozzásegített. Azt gondolom, már az elődöntőbe jutás is szép eredmény volt tőlünk” – válaszolt két udvarias kérdésre röviden a bejelentést követően besétáló Podolski, akinek azonban gyorsan el is kellett hagynia a termet, mivel társai mindeközben edzésen vettek részt.

Távozása után éles hangvételű vita kezdődött a döntés helyességéről. Egy olasz újságíró azt kifogásolta, hogy amíg az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo egy-egy csellel ámulatba ejti a nézőket, s ezáltal igazi sztárok lehetnek, addig Podolski csak egy a sok jó játékos közül. Szerinte soha nem emelkedhet olyan magasságokba, mint Zidane vagy Maradona, mert azt a pluszt nem tudja hozzátenni a játékhoz, ami az előbb említett világklasszisokat jellemezte.

Holger Osieck, a testület vezetője válaszként elmondta, azok a játékosok előnyben voltak, akiknek a csapata bejutott az elődöntőbe, hiszen őket több alkalom volt alaposan szemügyre venni.

Messivel kapcsolatban megjegyezte, sérülése és a szakvezető döntése miatt amúgy is kevesebb játéklehetőséghez jutott, a díjat pedig nem lehet a Barcelonában nyújtott fantasztikus játékával kiérdemelni. A Podolski-Ronaldo párharcot pedig az döntötte el, hogy előbbi három gólt is szerzett a vb-n.


Heves vita dúlt Podolski díjáról 1

Ronaldo lemaradt a díjról – maradt a körömrágás (AFP)

Több se kellett az angol tudósítóknak, amikor meghallották a Manchester United szélsőjének nevét, máris tiltakozásukat fejezték ki. Érvelésük szerint Ronaldo az angolok elleni negyeddöntőben tanúsított sportszerűtlenségével, amikor is 40 métert sprintelt, hogy reklamálhasson, majd Wayne Rooney kiállítása után kikacsintott a kispadra, nem mutat példát a fiataloknak. A felszólaló ennek tudatában egyúttal érthetetlennek tartotta, hogy Ronaldo versenyben lehetett a díjért.

“Valóban nem szép és nem sportszerű, amit tett, de ez hozzátartozik a játékhoz” – vette védelmébe a portugál klasszist Lothar Matthäus korábbi magyar szövetségi kapitány, aki átadta a díjat Podolskinak. “Nincs olyan futballista, aki százszázalékig megfelelne a követelményeknek, Ronaldo pedig a technikai bizottság által támasztott hat szempontból ötnek bizonyosan megfelelt”.

A technikai bizottság – melynek Mezey György is tagja – az ecuadori Luis Valencia, a portugál Cristiano Ronaldo, az argentin Lionel Messi, a spanyol Cesc Fabregas, a svájci Tranquillo Barnetta és Podolski alkotta hatosból választotta ki a díj nyertesét, amelyet olyan szempontok alapján ítéltek oda, mint a technikai képességek, a fiatalos lendület, a taktikai érettség, az ötletesség és a sportszerűség.

A szurkolók is szavazhattak a győztesre, és ezt majdnem egymillióan meg is tették, de a végső döntést a meghatározott szakmai szempontok alapján a technikai bizottság hozta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik