Élet-Stílus

Félmilliárd víztisztításra Dombóváron

Ötszáz millió forintos ivóvízminőség-javító beruházás indul az Európai Unió támogatásával Dombóváron.

A beruházás több tízezer ember ivóvizének a minőségét képes garantálni – közölte a program ünnepélyes indításánál jelen lévő Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Az országban elsőként megvalósuló projektet követi majd a többi, az Észak-Alföldön, a Dél-Alföldön és a Dunántúl egyes térségeiben összességében több mint 200 milliárd forintnyi beruházás valósul meg ennek a programnak a keretében.

Több mint egy évvel ezelőtt a Környezetvédelmi és Infrastrukturális Operatív Programnak (KIOP) köszönhetően kezdődött meg a beruházás előkészítése. A tervek szerint november végéig beállítanak két víztisztító berendezést, amelyek a vas-, mangán-, metán- és ammóniaszennyezéstől mentesítik a térség ivóvízbázisát naponta összesen nyolcezer köbméter kapacitással. Emellett kicserélik a település vízvezeték-rendszerének elöregedett csöveit, valamint a hálózati csomópontok egy részét átépítik.

A városi vízmű sikeres pályázata segítségével a félmilliárd forintos fejlesztés 70 százalékát az Európai Unió finanszírozza, egynegyed részét a magyar állam, az önrész 3 százalékát pedig a Belügyminisztérium fizeti, Dombóvárnak mindössze 10 millió forintjába kerül a fejlesztés. Persányi Miklós dombóvári látogatása során környezet- és természetvédelemmel foglalkozó szakemberekkel találkozott, valamint átadta a 750 ingatlant érintő kertvárosi szennyvízcsatorna-rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik