Élet-Stílus

A Microsoft az Apple ellen indul

A Microsoft karácsonyra dobná piacra azt a digitális zene- és videolejátszót, amellyel az Apple iPodjának a piacára szeretne betörni.

Jön a Microsoft MP3 player és a hozzátartozó MP3 letöltő oldal. Talán karácsonyra be is indulhat a nagyüzem ha sikerül addigra beindítani a marketing gépezetet.

A hírek szerint, az új digitális eszközt a redmondi fejlesztők úgy tervezték, hogy ne kelljen a felhasználónak a felesleges kábelekkel bajlódni. A zenéket és videokat mind az internetről, mind az asztali számítógépeikről drótnélküli megoldások segítségével helyezhetik el a kicsiny eszközön.

A készülék mögött természetesen lesz egy a Microsoft által tervezett letöltő szolgáltatás is, amely fizetős zenei tartalmaival az iTunes piacáról próbál felhasználókat megszerezni.

Az iPod babérjaira áhítozó Microsoft megpróbál rálicitálni a rendkívül sikeres iPod-ra. Az új digitális készülék nagyobb és jobb minőségű kijelzője mellett új integrált médialejátszóval próbál erős pozíciókat szerezni a zenelejátszók között.

A szakértők úgy látják, hogy a Microsoft komolyan gondolja az MP3 fronton való teljes lerohanás stratégiát, ami az is igazolni látszik, hogy a termékbevezetésben – például Xbox felfuttatásban már bizonyított – nagy tapasztalatokkal rendelkező J. Allardot átigazolták a még névtelen MP3 lejátszó projekthez.

Allardnak nem lesz könnyű dolga, mert az Apple jelenleg Amerikában a zeneletöltés piac 70 százalékát uralja és jól bejáratott szolgáltatásán keresztül nagyobb forgalmat realizál már, mint néhány zenei kiskereskedelmi hálózat.

Az Apple ráadásul meglehetősen jó érzékkel divatos – trendi – eszközként vezette be az iPodot, amelyet más sok millióan használnak világszerte. Az elemzők szerint nagyon komoly marketingre lesz szüksége a redmondi óriásnak ahhoz, hogy beverekedje magát a jelenleg erős pozíciókat szerzett Apple mellé.

A Sony lenne a célpont?

Az tény, hogy az Xbox esetében sem gondoltuk a Microsoftról, hogy képes lesz a Sonyt kellemetlen helyzetbe hozni, ehhez képes most az Xbox 360 komoly előnyt szerzett a vetélytárs Playstation3-al szemben.

Arról is érdemes elgondolkodni, hogy mindez akár a Sony végleges kivégzése felé mutató lépésként is értékelhető, hiszen a japán nagyvállalat szintén rendelkezik – egy kevésbé sikeres – saját letöltő oldallal és számos digitális lejátszóval. Nem lepődünk meg már azon sem, hogy pont a napokban panaszkodott a Sony egyik vezető fejlesztője a sajtónak, mondván a Microsoft mindent lemásol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik