Élet-Stílus

Leáll a magyar repülés

Július 9-től bizonytalan ideig sztrájkolnak a magyar légiirányítók, ezért a hazai légtér forgalma leáll.

A Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete július 9-én 14 órától kezdve addig sztrájkol, amíg meg nem állapodnak a hazai légiirányítási szervezettel, a HungaroControllal – tájékotztatta lapunkat Mester Szilvia, a HungaroControl munkatársa.

Az érdekvédelmi szervezet a bérek kétszeresére emelését, valamint az évenkénti automatikus emelést akarja elérni. A HungaroControl vezetése a sztrájk kezdetéig tárgyal a szakszervezettel.


Szollár Domokos, a ferihegyi reptér szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta: mivel a sztrájkot bizonytalan ideig hirdették meg, ezért nem lehet előre tudni, hogy ez hány utast érint. Az biztos, hogy a sztrájk ideje alatt egyetlen repülőgép sem szállhat se le, se föl. Korábbi információink szerint Ferihegyen egy nap körülbelül 350 gépmozgás van, de a sztrájk a vidéki reptereket is érinti, így a debreceni, a pécsi, és a sármelléki légikikötők forgalmában is fennakadást fog okozni.


Korábban már többször volt sztrájkkészültség Ferihegyen, de akkor az esetek többségében a Metes György MIÉP-es politikus nevével fémjelzett Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete volt a szervező.


Lapunk megkereset több légitársaságot is, hogy milyen intézkedésekkel készülnek a sztrájkra. Egyetlen társaság sem kívánta hivatalosan kommentálni a fejleményeket, de mindannyian reményüket fejezték ki, hogy a tárgyalások sikeresek lesznek, és végül elmarad a munkabeszüntetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik