Élet-Stílus

Elhunyt Bada Dada

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bada Tibor, a magyarországi és a vajdasági avangárd és underground kultúra egyik meghatározó és megkerülhetetlen egyénisége – olvasható az A38 Hajó honlapján.

Bada Dada 1963-ban született Újvidéken, művészképző középiskolába járt, majd az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének volt hallgatója. Ezután szabad művészként tevékenykedett: életét leginkább a festészet töltötte ki, valamint a költészet és alkalmanként a zene, emellett alkalmi fizikai munkákat vállalt és kalligráfiai megbízásokat. Szellemileg Szentendrén érezte otthon magát, ahová meleg baráti szálak kötötték az egykori Bizottság tagjaihoz.

Költészeti és képzőművészeti tevékenysége leginkább humoros-szkeptikus világlátásában domborodott ki, népszerűségét, ismertségét leginkább az Apa kocsit hajt című szerzeményének köszönheti, amelyet még újvidéki műteremszobájában készített egy közönséges kazettás magnóval, amelyre egyszerre énekelt és harmonikázott.

Bada Dada az utóbbi években félig visszavonultan élt Rákoskeresztúron, főleg képzőművészettel foglalkozott és néhány különös hangulatú öndokumentáló filmet és hangfelvételt készített. Alkotói szellemisége az eksztatikus életigenlés, humor és erotika, valamint a súlyos depresszió, kiábrándultság és élettagadás között ingadozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik