Élet-Stílus

Mizéria a tehénszobrok miatt

A politikának nem dolga, hogy beavatkozzon a művészet világába, hogy cenzorként lépjen fel, illetve hogy véleményt nyilvánítson, ez egy másik műfaj – jelentette ki Demszky Gábor a Tehénparádé kiállítás szervezőivel való szerda délutáni találkozóját követő tájékoztatóján.

A főpolgármester annak kapcsán kereste fel a Cowparade szervezőit, hogy a belvárosi Bazilika előtti téren elhelyezett tehénimitációt keddre virradó éjszaka valakik átvitték a Károly körúton lévő Liberálisok Háza sátor elé. Demszky Gábor a művészi szabadság fontosságát hangsúlyozva felháborítónak tartotta a szoborrongálást. Mint mondta, azzal sem ért egyet, ha valakik politikai érvekkel kifogásolják azt, hogy ez a művészeti tárgy a Bazilika elé került. Az ilyen groteszk művészeti objektumokat, mint ezek a tehenek, helyénvaló bárhol kiállítani, akár egy templom előtt is. Világszerte több helyütt is volt erre példa – jegyezte meg.

Demszky Gábor szerint csak a cenzúrának van politikai vetülete. Az, aki cenzúrázni akar, aki úgy gondolja, hogy beavatkozhat ezekbe az ügyekbe, az vállal egyfajta politikai nézőpontot. A főpolgármester sajnálatos incidensnek tekinti, hogy a tehénimitációt a Liberálisok Háza elé vitték, de nem kívánta kommentálni ezt a lépést, mondván, hogy nem akar propagandát csinálni az akciónak.

Korábban a Bazilika kanonok-plébánosa kifogásolta az ülepével a templom főbejárata felé fordított tehén felállítását. Az olvadó jégkrémet imitáló kék tehén hátsó feléből kiálló pálcikán angolul és magyarul a „ne nyalj” felirat szerepel.

Csikós Gergely, a Tehénparádé kiállítás projektvezetője szerint a nyári hőségben egy gegnek tekinthető művészi alkotásba botorság bármi mást belelátni. Hangsúlyozta, hogy a városszerte kihelyezett több mint félszáz tehén egyikével sem provokálni akartak. Úgy vélte, hogy a néhány százezer forintra becsült javítás után napokon belül ismét az utcán lehet ez az alkotás. Arról, hogy hol állítják fel, még egyeztetnek például a Bazilika plébánosával.

A projektvezető közölte: az egy tárgyalási alap, ha valakik előzetesen jelzik, hogy egy adott mű valamiért nem tetszik nekik. A rongálás, illetve „a cikkek megíratása megkérdezésük nélkül” az nem tárgyalási pozíció. Hozzátette: vizsgálják azt, hogy milyen jogi lépést tegyenek a rongálás miatt. Demszky Gábor hozzátette, hogy a rongálás mértéke miatt megfontolandónak tartaná a rendőrségi feljelentést, hogy a jogszerűen, engedéllyel kihelyezett alkotások elleni további atrocitásokat megakadályozzák.

Emlékeztetett arra is, hogy a varsói tehénkiállítás idején a jelenlegi jobboldali államfő volt a főpolgármester. Mint mondta, a liberalizmussal és a multikulturális elfogultsággal aligha vádolható lengyel politikus is büszke volt azonban a városi tehénkiállításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik