Élet-Stílus

Felülvizsgálják a vatikáni megállapodást

A kormány bizottságot hoz létre, hogy értékelje a vatikáni megállapodás tapasztalatait - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány több tagja megbeszélést folytatott a történelmi egyházak vezetőivel.

A kormány a Magyarország és az Apostoli Szentszék között 1997-ben létrejött megállapodást joghatályos, érvényes egyezménynek tekinti – hangsúlyozta a miniszter a kormány álláspontját ismertetve. Hozzátette: a bizottságnak szeptember 30-ig kell elkészítenie a jelentést.

Hiller István közölte: a bizottság elnöke Tamás Pál, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szociológiai intézetének igazgatója, tagjai Horányi Özséb, a Műegyetem és a pécsi egyetem professzora, Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója, Kozma Tamás, a debreceni egyetem professzora, Lamm Vanda, az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója, Máté Tóth András, a szegedi egyetem tanszékvezetője és Wildmann János, a pécsi egyetem docense.

Folyamatos tárgyalások lesznek

A tárcavezető elmondta: Gyurcsány Ferenc azt javasolta, hogy évente két alkalommal tartsanak a maihoz hasonló megbeszélést a történelmi egyházak vezetőivel. A politikus közölte: a miniszterelnök felajánlotta, hogy október elejéig a költségvetés egyházakra vonatkozó részeit megküldi az egyházak képviselőinek, hogy arról időben kialakíthassák véleményüket. Emlékeztetett rá, hogy választási évről lévén szó, idén október 30-ig kell benyújtania a kormánynak a költségvetést az Országgyűlés elé.

“A köztársaság kormánya kiegyensúlyozott és kiszámítható viszonyt kíván az egyházakkal. Ezért folyamatos tárgyalásokat fogunk folytatni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a következő hetekben szakértői és miniszteri szintű tárgyalások lesznek.

Hiller István azt mondta: az egyeztetéseket ő koordinálja, de a kormány részéről részt vesz benne a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium is. Hozzáfűzte: szeptember 15-ig a részletkérdéseket is érintő tárgyalásokat folytatnak.

A vatikáni-magyar vegyes bizottságra vonatkozó kérdésre Hiller István azt mondta: a bizottság folytatja munkáját. A most létrehozott bizottság nem a két fél, hanem a kormány számára összegzi a tapasztalatokat és értékeli az eredményeket – fűzte hozzá.
A találkozón egyházi részről megjelent Erdő Péter bíboros, prímás, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, Ittzés János, az evangélikus egyház elnök-püspöke és Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. A kormány részéről Gyurcsány Ferenc és Hiller István mellett jelen volt Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, Szilvásy György kancelláriaminiszter és Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár is.

Erdő: megkapjuk az egyházakat érintő jogszabályterveket

Erdő Péter bíboros, prímás a találkozó után újságíróknak nyilatkozva kiemelte: számukra természetesen továbbra is fontos, hogy a szentszéki megállapodás megfelelően érvényre jusson. Az esztergom-budapesti érsek megnyugtatónak nevezte, hogy időben megkapják majd az egyházakat is érintő jogszabályok tervezetének szövegét, így módjuk lesz hozzászólni.

“Hasonlóképpen kedvezőnek tűnik az, hogy ha szabályos időközönként sor kerül az egyházak vezetőinek és a miniszterelnök úrnak a találkozójára” – mondta, hozzáfűzve: ilyenkor alkalom nyílhat arra, hogy a felvetődő kérdéseket, az ország, az emberek alapvető gondjait is megbeszéljék egymással, ne csupán a pénzügyi problémákat.

Erdő Péter közölte: a többi egyház és a kormány között is léteznek különböző tartalmú szerződések, ezek hasonló kérdésekkel foglalkoznak, néhány esetben tartalmi többletet is jelentenek a Szentszékkel kötött egyezményhez képest. Ezeknek az egyezményeknek az esetében is hasonló eljárási mód várható – jelezte.

Itzés: csak közös megegyezéssel

Ittzés János evangélikus elnök-püspök hangsúlyozta: az egyházukkal kötött korábbi szerződés élő, partneri kapcsolatot rögzít, a változás iránti kezdeményezés – bármelyik fél oldaláról vetődik fel – csak közös megegyezéssel hatályos.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke közölte: az újonnan létrehozandó bizottság nyilván nem csak a vatikáni szerződést, hanem az ahhoz kapcsolódó, a többi egyházzal kötött megállapodást is megvizsgálja majd. Mint hozzátette, nem tűnik úgy, hogy a testület megállapításainak azonnal közvetlen következményei lennének, azok sokkal inkább tárgyalási alapot fognak jelenteni.

Bölöcskei: véletlenül nem hívtak meg

Bölcskei Gusztáv református püspök, aki a sajtótájékoztatón nem szólalt fel, az MTI-nek azt mondta: kérték, hogy ha a mostanihoz hasonló találkozóra sor kerül, arra minden egyház külön kapjon meghívást, mert mint mondta, most egy kicsit furcsán sült el a dolog. „Hiszen mi onnan tudtunk erről a találkozóról, hogy a bíboros úrnak telefonált valaki” – tette hozzá. A püspök közölte: “ezt a miniszterelnök igen meglepődve hallgatta, és kérte, hogy fogadjuk el a bocsánatkérését, amit természetesen megtettünk”.

Bölcskei Gusztáv elmondta, hogy a találkozón nem került szóba konkrét napi ügy, így az egyházi iskolák finanszírozása vagy az 1 százalékos adófelajánlás sem. Hozzátette: a múlt héti találkozón kapott, az oktatási kiegészítő normatíva kiszámításának új modelljéről szóló kormányzati javaslat kapcsán csak egy első gyors áttekintésre volt alkalmuk, még alapos szakértői tárgyalásokra van szükség.

A szerdai bejelentéssel összefüggésben úgy nyilatkozott: “mi nem (…) kezdeményezzük a Magyarországi Református Egyház és a kormány közötti megállapodás felülvizsgálatát, mi örülünk annak, hogyha azt a kormány megtartja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik