Élet-Stílus

Verespataki földet kapott Gyurcsány

A Greenpeace Magyarország Egyesület egy négyzetméternyi földet vásárolt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részére a romániai Verespatakon, hogy segítse megakadályozni a beruházást – adta hírül a Népszabadság.

A verespataki aranybánya-beruházás ellen küzdő Alburnus Maior nevű helyi zöldszervezet fél évvel ezelőtt indított akciójához csatlakozott a magyar partner. Az Alburnus Maior neves személyiségek nevében vásárol földet, így kérve segítségüket – mondta el a Népszabadságnak Mózes Szabina, a zöldszervezet sajtószóvivője.

Mindeközben a lap Kolozsvári tudósítója szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy Bukarest azt tervezi, hogy engedélyez a verespataki aranybánya kiépítését. A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román bányavállalat májusban benyújtotta a román környezetvédelmi tárcának a tervezett, ciántechnológián alapuló bánya környezeti hatástanulmányát, majd ahhoz a régi, lejárt területrendezési engedély helyett újat mellékelt.

A román környezetvédelmi miniszter már többször közölte: ha a tanulmány figyelembe vesz valamennyi európai normát, s ha az RMGC minden előírást teljesít, a kormánynak nincs oka a projektet elutasítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik