Élet-Stílus

Száz év alatt 1200 madárfaj pusztul ki

A korábban vártnál sokkal nagyobb számban tűnnek el a Földről madárfajok, tudósok szerint 2100-ig eltűnhet a mai fajok 12 százaléka – írja a Proceedings of the National Academy of Sciences.

A tanulmány szerint 2100-ig kipusztulhat a ma ismert madárfajok 12 százaléka, körülbelül 1250 faj. A tudósok 1500 óta körülbelül 130 madárfaj eltűnését dokumentálták, de a szerzők szerint valójában 500 fajról beszélhetünk, azaz az elmúlt fél évezred során évente egy faj tűnt el az ismert több mint 10 ezerből. Ez az arány mintegy százszor magasabb, mint amekkora az emberi tevékenység megjelenése előtt, a természetes kihalás mértéke – írják.

A fokozódó kipusztulást az élőhelyek eltűnésével és a globális felmelegedés hatásával magyarázzák. A madarak drasztikus ritkulása globális gondokat vet fel, hiszen a szárnyasok szerepet játszanak magok szétszórásában, a beporzásban és rovarirtásban – írja a tanulmány. Leginkább veszélyeztetett a kondorkeselyű és mintegy tucatnyi hawaii faj, de a BirdLife International nyilvántartása szerint Brazíliában – ahol a legnagyobb mértékű a természetes élőhelyek pusztulása – 89 madárfaj áll a kihalás szélén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik