Élet-Stílus

Rekordbírságot szabhatnak ki a Microsoftra

Brüsszel egy jelentős lépést tett a Microsoft ellen folyó perben, amikor hétfőn előzetesen egyhangúan szavazott arról, hogy megbüntessék-e a redmondi céget az ellene felhozott jogtalan versenyelőny vádjában. A büntetés összegéről még nem szavaztak.

Az Európai Bizottság szerint a Microsoft az elmúlt két évben nem tett eleget a korábbi döntés előírásainak, sőt, időhúzásra játszott, és a riválisoknak összeállított dokumentációja sem bizonyult kellőképp pontosnak és minden részletre kiterjedőnek. Így hamarosan szembenézhet azzal az ítélettel, amelyet az EU versenyhivatala fogalmaz meg még ebben a hónapban.

A büntetés akár rekordnagyságú lehet, de erről pontosan még nem állapodtak meg a szavazás után – állította egy névtelenséget kérő bizottsági tag.

Az Európai Bizottság azzal fenyegette meg még decemberben a Microsoftot, hogy akár 2 millió euró napi bírsággal is sújthatja vállalatot, ha nem tesz eleget a már megfogalmazott elvárásoknak, és nem osztja meg a forráskódjait a versenytársaival annak érdekében, hogy az azok által fejlesztett programok is problémamentesen futhassanak a cég operációs rendszerén.

A Microsoft továbbra is azt a taktikát követi, hogy megpróbálja a bizottságot meggyőzni arról, hogy a fejlesztési dokumentációk megosztásán nagy erőkkel dolgoznak, és hogy javarészt már teljesítették a követelményeket.

A múlt héten a Financial Times jelentette, hogy az EU végső határozatot hoz arról, hogy július 12-én megbírságolják-e a Microsoftot. A szakértők akár 418 millió euró (525 millió dollár) büntetés kiszabását is elképzelhetőnek tartják. Annak ellenére, hogy a bizottság korábban soha sem büntetett meg egyetlen vállalatot sem korábbi határozatának nem teljesítése miatt, most a Microsoft lehet az első, amellyel az uniós hatóság precedenst teremthet.

A Microsoft természetesen semmilyen bírságot sem tart elfogadhatónak, és az egész pert feleslegesnek tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik