Élet-Stílus

Újabb mamutlelet Balatonakarattyán

A múlt hét végén megtalált mamutbébi csontjai mellett hétfőn egy másik, jóval nagyobb mamut csontjai is előkerültek a balatonakarattyai útépítésénél – jelentette be Katona Lajos geológus.

A zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum szakembere elmondta: az újabb lelet egy lényegesen nagyobb, felnőtt mamutot sejtet, ugyanis az előkerült lapockacsont 55 centiméter hosszú, míg a múlt héten talált mamutbébié csupán 35 centis. Hozzátette: azt még nem merné állítani, hogy egy mamutanya és bébijének csontjai kerültek elő az akarattyai löszfalból, hiszen csak hétfőn kezdték meg a nagyobb lelet feltárását.

Katona Lajos rámutatott: több tízezer éves, jégkorszakbeli mamutcsontokról van szó, amilyenek szerinte harmincévenként kerülnek csak elő. Megjegyezte: száz év alatt négy jegyzett mamutlelet került elő Magyarországon, de szerinte a mostani a legértékesebb. A geológus szerint ugyanis a mamutbébit élethelyzetben találták meg, s így egyszerűbb lesz majd összerakni, s a hiányzó csontokat pótolni.

A szakemberek a löszfalban található csigák, illetve más leletek alapján próbálják meg majd azonosítani a két mamut korabeli környezetét; azaz füves sztyeppen vagy erdős területen éltek-e.

Katona Lajos elmondta: rendkívül sok munka vár még rájuk, s a két mamut teljes életnagyságban valószínűen majd csak két év múlva lesz látható a zirci természettudományi múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik