Élet-Stílus

Huszonnyolc éve a leggyengébb vébét látjuk

Nagyot csalódott a németországi futball-világbajnokság színvonalában Kiss László; a szókimondásáról is híres labdarúgóedző szerint az óriási bíróbakik, az edzői hibák, valamint a kevés taktikai újdonság miatt a mostani futballtorna nem lesz „mérföldkő a foci történetében”. Ezzel egybecseng Vitray Tamás egykori kommentátor véleménye is.

A magyar foci feketebárányának

névjegye

Kiss László korábban dolgozott a Vasasnál, a Ferencvárosnál, az MTK-nál és a Honvédnál, valamint vidéken is több helyen, legutóbb Zalaegerszegen, ahol pályaedző volt Szentes Lázár mellett. Edzői hitvallásról és módszerekről alkotott nézetei végzetesen különböztek a hazai képzés irányítójától, Mezey Györgyétől, akivel rengeteg vitája volt. Évekig dolgozott külföldön, többek között a Maldív-szigeteken, ahol minden létezőt – kupát, ligakupát, bajnokságot is megnyert csapatával. Jelenleg munka nélkül – minden konfrontatív helyzetet következetesen elkerülve – reménykedik egy újabb magyarországi munkában. A FigyelőNetnek elmondta: jelenleg teljesen elszigetelten, remetei magányban él, ha nem változik rövid időn belül helyzete, örökre visszamegy a távoli keletre.

„Ez a hetedik vb, amit különös figyelemmel követek, és sajnos eddig hatalmas csalódás számomra. Ennél gyengébb színvonalú labdarúgótornát még nem láttam” – fogalmazott a FigyelőNet kérdésére Kiss László, akit szókimondó stílusa, és éles hangú megnyilatkozásai miatt a hazai szakma az egyik „legbalhésabb” edzőnek tart. Olyannyira, hogy mára szinte teljesen kiközösítették.

Bírói baklövések, ordító edzői hibák

A tréner, aki legutóbb Zalaegerszeg első osztályú csapatának volt másodedzője úgy véli, hogy a németországi vb legnagyobb problémája az, hogy kevés az új taktikai variáció, elenyésző a szakmai újdonság. „Az biztos, hogy nem lesz mérföldkő a foci történetében ez a világbajnokság” – fogalmazott. A nagy sztárok „mind leketyegtek” – kifáradtak a hosszú bajnokságok során, edzői baklövésekből is láthattunk ordító példákat, és a bírók is döntő hibákat követtek el – foglalta össze legégetőbb fenntartásait.

Az egykori nagyhatalmú Mezey Györggyel való késhegyre menő vitái miatt (ezekről utólag kiderült, a változások Kiss Lászlót igazolták) évekig „önkéntes száműzetésben” a Maldív-szigeteken dolgozó tréner szerint „Magyarországról nincs jogunk kritizálni a vb-n résztvevő és hibázó szereplőket”, de „halkan azért véleményt lehet formálni”. Ennek megfelelően a FigyelőNetnek elmondta, hogy a bírók nem tudták függetleníteni magukat a körülményektől, így Portugália és Olaszország négy közé jutásában „elévülhetetlen szerepet játszottak”. Kiss szerint a brit Rooney kiállítása nem volt jogos, hisz a csatárral először a portugálok szabálytalankodtak, valamint az ausztrálok elleni, utolsó pillanatban megítélt bűntető is sorsdöntő hibának bizonyult.

Eriksson nagyot bukott

„Erikssonról végleg kiderült, hogy rossz edző: hatalmas hiba volt mindössze két ép és két sérült csatárral kiutazni a vb-re, legalább akkora, mint egyszerre szerepeltetni Lampardot és Gerrardot. Ők ketten a középpályán egymás területén játszottak, amitől nem tudott kiobontakozni a játékuk” – vélekedett a britek svéd tréneréről Kiss László, aki szerint a nagy sztárok közül a legtöbben teljesen kifacsart állapotban vettek részt a tornán. Az edző úgy véli, hogy az eddigi 60 mérkőzésből csak három volt olyan, ahol tetten lehetett érni azt, ami számára a legfontosabb egy-egy világversenyen. Olyan jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a sportág fejlődik. „Csak a Csehország-Ghána, az Argentína-Mexikó és a Franciaország-Brazília meccseken volt jele annak, hogy a mutatott játék előreviheti a labdarúgást” – fogalmazott a szakember.

Az elődöntőkbe bejutott négy csapatról Kiss László megjegyezte: a futball látványossága és progressziója miatt hiányoznak onnan a brazilok és az argentínok, ugyanakkor a mutatott kép alapján a franciák nemcsak hogy megérdemeltem vannak jelen, de – remek felkészülési taktikájuk miatt – a legnagyobb esélyesei is a végső diadalnak. A portugálokról úgy nyilatkozott, hogy idén rosszabbul játszanak, mint két éve a hazai rendezésű Eb-n, és eddig a bírók nagyon favorizálták őket, akárcsak az olaszokat. A németekről mindössze annyit mondott, hogy elismeri Klinsmann munkáját, de nincs elájulva a teljesítményüktől.

Oda a fair play


Huszonnyolc éve a leggyengébb vébét látjuk 1

Vitray sem elégedett (MTI)

Vitray Tamás is azt nyilatkozta a FigyelőNetnek, hogy semmi újat nem látott a németországi világbajnokságon. „Az elmúlt években egyre inkább a fizikai erő dominál a labdarúgásban, és ez más sportágakra is igaz” – jelezte az egykori kommentátor, aki kilenc világbajnokságról közvetített 1962 és 1994 között. Véleménye szerint ezért is panaszkodnak sokan a torna színvonalára. „Még nyomokban sem fedezhető fel olyan játékos a mezőnyben, mint Garrincha vagy Pelé volt a maga idejében. Sajnos a fiatal feltörekvő generáció tagjai között sem látni Zidane-színtű focistát”.

„A mai brazil csapatban rendkívülien képzett játékosok szerepelnek, de hiába emelkednek ki a mezőnyből technikai képességeik alapján, nekik is a hajtós focit kell játszaniuk, hogy helyt tudjanak állni.” – mondta Vitray, aki a tornát megelőzően brazil győzelmet várt, de a selecao kiesése után a németek győzelmére tippel. „Gary Lineker legendás kijelentését idézném. A foci egy olyan játék, amelyet 22-en játszanak, és a végén a németek nyernek”.

Az egykori kommentátor felhívta a figyelmet a Mezey György által a sportnapilapban már megemlített problémára: „Nagyon sportszerű dolog, hogy a játékosok azonnal kirúgják a labdát, ha valamelyikük sérülten fekszik a pályán. Sajnos egyre többször „kihasználják” ezt a csapatok: az ellenfél csatára a túloldalon eldobja magát, kiprovokálva ezzel a játékmegszakítást. A labdát pedig az ápolás után a saját kapuja környékén kapja vissza az éppen támadó alakulat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik