Élet-Stílus

Miért torpedózta meg az USA a pornódomént?

Erre a kérdésre szeretne választ kapni a bevezetés ötletét előhozó és azt mindvégig támogató amerikai cég, amely az ezzel kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát kérelmezte – harmadszor.

Az ICM Registry sorrendben immár a harmadik FOIA (Freedom of Information Act) beadványát juttatta el az amerikai kereskedelmi minisztériumhoz, amelyben a dokumentumok megnyitását kérik. A cég ugyanis továbbra is ragaszkodik a domén bevezetéséhez, ám mivel erre jelenleg nem mutatkozik lehetőség, arra kíváncsiak, hogy az USA miért fúrta meg annak elfogadását.

Az .xxx első szintű domén ugyanis a három előterjesztett javaslat közül az egyetlen volt, amely végül nem ment át az ICANN szavazásán. Már akkor felmerült a vád, hogy az elutasítás az Egyesült Államok beavatkozásának köszönhető, amely – vélt vagy valós indokokra hivatkozva – mindvégig ellenezte az internetes pornóoldalakat egy tartomány alatt egységesítő domén bevezetését. Igaz, az ICANN igyekezett cáfolni ezt, maga Paul Twomey, a szervezet elnöke is kihangsúlyozta, hogy a döntésben nem játszott szerepet a politikai nyomás, ám többen úgy vélték, hogy éppen ez játszódott le.

Erre a kapcsolatra igyekszik fényt deríteni az ICM, amely az első két kérelmével mérsékelt sikert ért el. A rendelkezésükre bocsátott több ezer oldalnyi iratból egyértelműen kiderült, hogy az amerikai vallási csoportok sikerrel lobbiztak a kereskedelmi minisztériumnál, amely ennek köszönhetően módosította a véleményét, ám a szöveg hiányzó – pontosabban törölt – részei újabb kérdéseket vetettek fel. A második alkalommal kiadott anyag igazolta a személyes találkozókról szóló híreket az ICANN vezetése és a kormányzat emberei között, míg ezúttal arra szeretnének fényt deríteni, hogy milyen mértékben befolyásolták a szervezet döntését.

Az ICM jelenleg perben áll a minisztériummal, mégpedig a szándékosan visszatartott információk miatt. Az elkövetkezendő hetekben reményeik szerint újabb részleteket tudhatunk meg a háttérben végrehajtott manőverekről, de azt még nem lehet tudni, hogy az ügynek milyen következményei lesznek az internet felügyeletére, illetve az amerikai kormányzat befolyására nézve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik