Élet-Stílus

Mészöly: a futball a 21. század legnagyobb vallása

A magyar edzők két doayenje szerint színvonalas futball-világbajnokság vége felé közeledünk: Garami József szerint az európai labdarúgás sikerét jelzi a kialakult elődöntők mezőnye; Mészöly Kálmán úgy véli, mára a futball lett a 21. század legnagyobb vallása. A szakemberek a FigyeloNet olvasóinak értékeltek.

„Bakot lőttem. Én már hetekkel ezelőtt biztos voltam abban, hogy brazil-argentin döntő lesz. A bronzmeccsre pedig angol-olasz meccset tippeltem. Ebből egyedül maradtak az olaszok” – mondta a FigyeloNetnek Mészöly Kálmán, egykori legendás válogatott játékos. A szakember számára a vb legnagyobb meglepetése a házigazda német válogatott „magabiztos és bátor” teljesítménye volt. „Most már mindenképpen a döntőbe várom Ballackékat, ahol aztán a hazai pálya előnye miatt még az is előfordulhat, hogy világbajnokok lesznek” – tette hozzá.

Most is volt sava-borsa


Mészöly: a futball a 21. század legnagyobb vallása 1

Mészöly Kálmán (MTI)

A korábban játékosként két alkalommal, edzőként egyszer maga is világbajnokságon részt vevő Mészöly Kálmán a vb-vel kapcsolatban elmondta: nem osztja azt a közvélekedést, hogy ez egy kevésbé színvonalas labdarúgó torna. „Én szinte mindegyik meccset megnéztem, és nagy élvezettel követtem az eseményeket. Legyen bár rossz bírói ítélet, durva szabálytalansága egy-egy játékosnak vagy éppen egy-egy briliáns gól: nekem ezek így együtt adták meg a játék savát-borsát”.

A Vasas egykori kiválósága szerint „értelmetlen dolog” kívülről bírálni akár a két nagyot bukott trénert, az angolok Erikssonját vagy az argentinok Pekermanját. „Mindig valami objektív oka kellett hogy legyen annak, hogy nem a legerősebb csapattal álltak fel,(…) Pekarman miért is hagyta volna ki Messit, amikor ő maga is tudta, hogy az a gyerek a világ egyik legtehetségesebb játékosa” – szólaltatta meg a kollegalitás hangját Mészöly.

A futball a 21. század legnagyobb vallása

Lakat Károlyt, egykori sikeredzőjét idézve Mészöly az idejekorán távozott brazilokról úgy vélte: „Aki az egész héten firkál, az nem tud a hét végén szépen írni” – vagyis nem voltak igazán meggyőzőek Ronaldoék. Csak felvillanásaik voltak a mostani vb-n. Így Zidane francia válogatottja teljesen megérdemelten tudta őket legyőzni a negyeddöntőben.

A mostani labdarúgó tornán egy mérkőzésen – brazil-horvát – személyesen is jelenlévő Mészöly szerint az egyik érdekes tanúsága az volt a vb-nek, hogy mára „a 21. század legnagyobb vallásává vált a futball”. Óriási volt érezni, hogy az emberek mennyi mindent meg tudnak tennie egy-egy csapatért. Egész Afrika, Dél-Amerika, most már Ausztrália is futball-lázban égett, Európáról nem is beszélve – mondta a szakember, aki régi jó barátja, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnökének meghívására a feleségével együtt utazott ki Németországba.

„Eddig mindenképpen pozitív a mérleg: jó világbajnokságot láthatunk. Szakmai szemmel legalább is mindenképpen. Jók a ritmusváltások, a biztos labdakezelés, és az iramra sem lehet panasz.” – vélekedett Garami József. Az MTK trénere még a „kevésbé érdekes” meccseken is talált tanulni és szórakozni való momentumokat. „Zidane cselei és játékszervezése egészen kivételes volt” – emelte ki a mesteredző, aki szerint elég nagy meglepetés, hogy a sokak által leírt gall csapat ennyire magabiztos játékot mutatott be utolsó két mérkőzésén.

Ne várja senki, hogy duplaszaltóval rúgják a gólokat


Mészöly: a futball a 21. század legnagyobb vallása 2

Garami József (MTI)

„Azt a nézőknek meg kell érteniük, hogy a sztárjátékosok nem fognak duplaszaltózva gólt rúgni. Ma már másról szól a foci. Pontosabban mások az eszközök.” – mondta Garami, aki szerint nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy csapat azzal a taktikával küldi pályára játékosait, hogy a stabil védekezés mellett csak elvétve, egy-egy kontratámadásból próbáljanak gólt elérni. „Nagyon sok csapat bízik ebben a variációban” – tette hozzá.

Az elődöntőkkel kapcsolatban a FigyeloNetnek elmondta: kissé csalódott abban, hogy a brazil és az argentin csapat már nem lesz közöttük, ugyanis őket a döntőbe várt. Ugyanakkor némiképpen védelmébe vette a vb-n „leszerepelt” Ronaldinhot, Kakát és a többi nagy ígéretet. „Ők egész más rendszerben futballoznak évek óta klubcsapataikban. Nagyon nehéz jól játszani és labdazsonglőrködni egész más feladattal” – vélekedett az MTK edzője.

Az európai foci diadala

Idő előtti búcsújával kétségtelenül a legnagyobb csalódást okozó brazil futballválogatottról Garami megjegyezte: „Több olyan játékos is volt a csapatban, akinek nem lenne helye a válogatottban. Ma már nem lehet úgy győzedelmeskedni, hogy nincsen komoly futóteljesítmény a gárdában”.

A negyeddöntőkben bármi lehet – véli Garami, aki szerint a német válogatott egy hajszállal nagyobb eséllyel száll harcba a többi csapatnál, mert egyrészt a hazai pálya előnye, másrészt a lendület és a „javuló védelmi stabilitás” miatt. Ugyanakkor örömmel konstatálta, hogy az „európai foci diadala” az, hogy a legjobb négy gárda között csakis az öreg kontinensről vannak csapatok. A győzelemre nem tippelt egyik szakvezető sem, azt azonban mindketten megjegyezték, hogy a – látottak alapján – a jelenlegi magyar válogatott nincs olyan messze attól, hogy ne tudná sikerrel venni az ősztől esedékes Eb-selejtezőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik