Élet-Stílus

Megszűnik az öreg Windows-verziók támogatása

admin
admin

2006. 07. 03. 10:58

Július 11-étől 70 millió Windows-felhasználó már nem élvezheti a Microsoft szoftverbiztonsági frissítéseinek előnyeit, a most lejáró Windows 98 és Windows 98 Special Edition (SE), illetve a Millenium verziók így védtelenné válhatnak a külső támadásokkal szemben.

Becslések szerint több mint 70 milló felhasználó gépén fut jelenleg is Win 98, ez kerül most ki a Microsoft által hivatalosan támogatott operációs rendszerek köréből a napokban. A három, immáron elavultnak tartott Windows-változatra így a jövőben nem készülnek majd biztonsági frissítések, s ezáltal védtelenné válhatnak a külső támadásokkal szemben.

A Microsoftnál azt tervezték, hogy már 2004 januárjában abbahagyja ezen verziók támogatását, de végül a felhasználók számát megvizsgálva arra jutottak, hogy 2006 közepéig meghosszabbítják a supportot.

A Microsoft egyre inkább nyomást gyakorol ezzel a lépésével is abba az irányba, hogy a felhasználók vásároljanak újabb operációs rendszert. Ez a nyomás főként a korábbi rendszerek biztonsági hiányosságaiból ered, hiszen az utóbbi években megjelent férgek, vírusok és kémprogramok ellen már nem képesek hatékonyan védeni a régebbi Windows-verziókat.

Al Gillen, az IDC elemzője szerint körülbelül 48 millió számítógépen még mindig Win98 fut, és mintegy 25 millió felhasználó használ még Windows Millenium Editiont. A szakértő kiemelte, hogy a támogatásból most kikerülő gépek komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek abban az esetben, ha azokat tulajdonosaik mielőbb nem frissítik újabb operációs rendszerrel, hiszen szinte teljesen védtelenné válhatnak a hackerek, adathalászok és spammerek támadásaival szemben.

Más kérdés, hogy a Microsoft ezzel a lépésével arra kényszerít számos felhasználót, hogy a most készülő – biztonságosnak mondott – Vista helyett a most futó XP-re váltsanak, amely igazán már nem szerencsés választás. A felhasználóknak rossz üzlet egy lassan kifutó fázisban levő operációs rendszerre átállni, de a Microsoftnak mindenképpen jó bevételt hozhat a kényszerhelyzetet okozó lépés.

Biztonsági szakemberek véleménye szerint számos nem hivatalos biztonsági frissítéssel ezen felhasználók is kitaktikázhatják a feleslegesnek látszó operációs rendszer leváltását. Abban azonban mindenki egyetért, hogy megnövekedhet a támadások száma, s hogy mostantól az elaggott operációs rendszereket használók közvetlen célpontjaivá válhatnak azon csoportoknak, amelyek folyamatosan kutatják azt, hogy miként is szerezhetnék meg az irányítást mások gépei felett.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.