Élet-Stílus

Megszűnik az öreg Windows-verziók támogatása

Július 11-étől 70 millió Windows-felhasználó már nem élvezheti a Microsoft szoftverbiztonsági frissítéseinek előnyeit, a most lejáró Windows 98 és Windows 98 Special Edition (SE), illetve a Millenium verziók így védtelenné válhatnak a külső támadásokkal szemben.

Becslések szerint több mint 70 milló felhasználó gépén fut jelenleg is Win 98, ez kerül most ki a Microsoft által hivatalosan támogatott operációs rendszerek köréből a napokban. A három, immáron elavultnak tartott Windows-változatra így a jövőben nem készülnek majd biztonsági frissítések, s ezáltal védtelenné válhatnak a külső támadásokkal szemben.

A Microsoftnál azt tervezték, hogy már 2004 januárjában abbahagyja ezen verziók támogatását, de végül a felhasználók számát megvizsgálva arra jutottak, hogy 2006 közepéig meghosszabbítják a supportot.

A Microsoft egyre inkább nyomást gyakorol ezzel a lépésével is abba az irányba, hogy a felhasználók vásároljanak újabb operációs rendszert. Ez a nyomás főként a korábbi rendszerek biztonsági hiányosságaiból ered, hiszen az utóbbi években megjelent férgek, vírusok és kémprogramok ellen már nem képesek hatékonyan védeni a régebbi Windows-verziókat.

Al Gillen, az IDC elemzője szerint körülbelül 48 millió számítógépen még mindig Win98 fut, és mintegy 25 millió felhasználó használ még Windows Millenium Editiont. A szakértő kiemelte, hogy a támogatásból most kikerülő gépek komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek abban az esetben, ha azokat tulajdonosaik mielőbb nem frissítik újabb operációs rendszerrel, hiszen szinte teljesen védtelenné válhatnak a hackerek, adathalászok és spammerek támadásaival szemben.

Más kérdés, hogy a Microsoft ezzel a lépésével arra kényszerít számos felhasználót, hogy a most készülő – biztonságosnak mondott – Vista helyett a most futó XP-re váltsanak, amely igazán már nem szerencsés választás. A felhasználóknak rossz üzlet egy lassan kifutó fázisban levő operációs rendszerre átállni, de a Microsoftnak mindenképpen jó bevételt hozhat a kényszerhelyzetet okozó lépés.

Biztonsági szakemberek véleménye szerint számos nem hivatalos biztonsági frissítéssel ezen felhasználók is kitaktikázhatják a feleslegesnek látszó operációs rendszer leváltását. Abban azonban mindenki egyetért, hogy megnövekedhet a támadások száma, s hogy mostantól az elaggott operációs rendszereket használók közvetlen célpontjaivá válhatnak azon csoportoknak, amelyek folyamatosan kutatják azt, hogy miként is szerezhetnék meg az irányítást mások gépei felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik