Élet-Stílus

ENSZ: a környezet védelmén múlik Afrika jövője

Gazdasági összeomlást okozhat Afrikában a földek és a vizek tönkretétele, ha a környezetvédelem nem kap megfelelő hangsúlyt a kontinensen – áll az ENSZ új afrikai környezetvédelmi programjában.

A földrészt a globális klímaváltozás, a genetikailag módosított organizmusok, a más kontinensről származó fajok és a növekvő vegyszergyártás egyaránt fenyegeti. Achim Steiner, a program vezetője azt állítja, hogy Afrika természeti forrásai megmenthetik az ott élőket a nyomortól és az éhezéstől, ha azokat megfelelően használják ki. „Sokan azt hiszik, hogy Afrika száraz kontinens, pedig hatalmas mennyiségű vízkészlettel rendelkezik. A problémát az jelenti, hogy hogyan osztható szét és érhető el mindenki számára igazságosan ez a vízmennyiség” – mondta a szakember.

A jelentés szerint Afrika fejlődésének kulcsa a jól működő természetvédelem és a természeti források helyes kiaknázása: a vizsgálatok arra következtetnek, hogy a meglévő édesvízkészlet csupán öt százalékát hasznosítják az ipar, a turizmus és a vízenergia területén. A földrészen tapasztalható szegénység ma már nem olyan nagy mértékű, mint korábban, mivel a legtöbb embernek – a gazdasági fejlődés reményében – sikerült hasznosítania a rendelkezésre álló természeti forrásokat. Steiner hozzátette, hogy nagyon kevés közgazdász veszi a fáradságot, hogy észrevegye azt a környezeti és társadalmi lehetőséget és hasznot, amit a természeti források kínálnak Afrikában.

A jelentés azonban arra is figyelmeztet, hogy komoly természeti és gazdasági katasztrófa fenyegeti Afrikát, ha nem tesz lépéseket a természeti források megóvása érdekében. Ha nem változik meg a környezetvédelmi politika, és a politikusok hiányos és nem hatékony megoldásokat találnak a környezeti problémákra, a kontinens egy olyan – nem fenntartható – útra fog térni, amely a természetre alapozott gazdaságának hanyatlását és egy sokkal súlyosabb szegénységbe történő süllyedést fog eredményezni.

Afrika 800 millió ember – a Föld népességének 13 százaléka – otthona, és a legszegényebb kontinens a világon. Az itt élők többsége a mezőgazdaságból, és kevesebb mint napi 1 dollárból él, így megélhetésük a környezeti változásoktól nagymértékben függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik