Élet-Stílus

Franciák okozták az első nagy meglepetést

Franciaország a németországi labdarúgó-világbajnokság legnagyobb meglepetését okozta szombaton este Frankfurtban a címvédő Brazília kiverésével.

Az 1998-ban világbajnokságot nyert francia együttesre épülő válogatott, az “öregek csapata” Thierry Henry góljával 1-0-ra nyert a legnagyobb esélyesnek tartott dél-amerikaiak ellen.

A franciák szenvedtek a csoportmérkőzéseken, első jobb teljesítményüket a spanyolok elleni nyolcaddöntős mérkőzésen nyújtották. A brazilok minden csoporttalálkozójukat megnyerték, nem voltak ugyan meggyőzőek, ám a legtöbben azt gondolták, hogy “begyújtják majd a motort, amikor kell.”

A francia válogatott, a brazilok “mumusa” szombaton este Frankfurtban keresztülhúzta ezt a számítást, egyenrangú ellenfél volt, s a vb után visszavonuló veterán Zinédine Zidane beíveléséből Henry az 57. percben a győztes gólt is megszerezte.

A ZDF német televízió kommentátora úgy értékelte a Jacques Chirac francia államfő jelenlétében zajló meccset, hogy “a valamivel intelligensebben játszó együttes nyert”.

Domenech-ék még többet akarnak

Raymond Domenech francia szövetségi kapitány “rendkívüli pillanatnak” nevezte a győzelmet. “Még itt vagyunk. Mindaddig, amíg élsz, nem tudod megmagyarázni az élet csodáját. Az öltözőben is azt mondtam a csapatnak, hogy most már még többet akarunk.”

Franciaország a döntőbe jutásért az Angliát tizenegyes párbajban 3-1-re verő Portugáliával mérkőzik szerdán Münchenben, míg a másik ágon Németország-Olaszország összecsapás lesz kedden Dortmundban. A világbajnokságon már csak európai együttesek vannak versenyben.

Brazília könnyben ázik


Franciák okozták az első nagy meglepetést 1

Könnyes búcsú (AP)

Brazíliában halálos csend fogadta a frankfurti vereséget. Német beszámolók szerint az ünneplésre készülő tömeg a brazil nagyvárosokban hamar szétszéledt, csak néhány zokogó ember maradt a kivetítők előtt. A brazil játékosok közvetlenül a mérkőzés után sem a német, sem a brazil televíziós állomásoknak nem nyilatkoztak.

Carlos Alberto Parreira brazil szövetségi kapitány a mérkőzést követő sajtóértekezleten azt mondta, hogy “nagyon nehéz az a pillanat, amikor a brazil csapatot a negyeddöntőben megverik. Közülünk senki sem volt felkészülve arra, hogy ilyen hamar mennünk kell. Szembe kell azonban néznünk a tényekkel. Nagyon nehéz mérkőzést vívtunk egy erős ellenféllel. Tudtuk, hogy Franciaország veszélyes, s hogy Zidane személyében különleges képességű játékosa van. Jól kezdtünk, de Franciaország egyre jobban játszott. A francia védőjátékosok biztosan álltak a lábukon, a franciák újra meg újra a széleken próbálkoztak. Elismerjük a vereséget, bár mindig arra gondoltunk, hogy bejutunk a döntőbe. Most már a jövőre kell gondolnunk.

Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke “a zseniális játékosok nem mindig alkotnak csapatot” tételt ismételte meg nyilatkozatában. “A brazilok az első mérkőzéstől kezdve nem voltak képesek felpörögni. Nem elég öt vagy tíz percig jól játszani. Haza kell utazniuk, a franciák megérdemelten nyertek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik