Élet-Stílus

Ultrahanggal gyógyítható fogak és csontok

Kanadai kutatóknak elsőként sikerült újraalkotni az emberi fogszöveteket, azaz elvileg újra lehetne növeszteni fogainkat.

Az Alberta Egyetem csapata a csontgyógyításban már bizonyított alacsony intenzitású ultrahang (LIPUS) alkalmazásával érte el az eredményt. A LIPUS-t a nanoméretű áramkörök és a nano-biotechnika területén elért előrelépéseknek köszönhetően sikerült egy chipméretű, miniatűr rendszerbe integrálni, ami műtéti beavatkozás nélkül, egészen új módon stimulálja az állkapocs növekedését és a fogszövetek gyógyulását. Az ultrahang jelátalakító vezeték nélküli mivolta miatt biokompatibilis anyagokba ágyazva kényelmesen elhelyezhető a páciens szájüregében, akár egy műanyag, eltávolítható koronában is elfér.

A szerkezet azokat segíti, akik foggyökerükben csontbontással küzdenek. A csontbontás, azaz reszorpció igen gyakori a fogszabályzót viselők körében, éppen emiatt kell időnként pihentetni a fogakat és eltávolítani, viszont az új eszközzel felszerelt fogszabályozó kiegyenlítheti a csontbontást és ezzel folyamatosan viselhetővé válik. Az ultrahangos technika képes helyreállítani egy megtört gyökeret is, ezáltal újra saját fogát használhatja az ember, a különböző idegen objektumok helyett.

Az ultrahang új fogszövet létrehozására való alkalmazását először nyulakon figyelték meg, amit a jelenlegi projekt vezetője, dr. Tarak El-Bialy később kísérletekkel is alátámasztott. A nyulaknál elért sikerek után El-Bialy embereken is kipróbálta a módszert, ami hasonló eredményeket hozott, illetve azt is sikerült kimutatnia, hogy az ultrahangos módszer az állkapocs fejlődésére is jótékony hatással van. Ez elsősorban azokon a gyerekeken segít, akiknek az arcuk, vagy állkapcsuk egyik fele a másikhoz képest elmaradást mutat a fejlődésben. Jelenleg azok, akik ebben a betegségben szenvednek, számos műtéten kell, hogy átessenek arcuk rendbehozása érdekében.

A működés tehát már bizonyított, így El-Bialy elkezdett egy apró, beültethető rendszeren gondolkozni. A munkába bevonta az egyetem villamos és számítástechnikai mérnöki karának két szakemberét is, dr. Ying Tsuit és a nanotechnika területén is otthonosan mozgó dr. Jie Chent.

A kutatók eszközüket egy energia szenzorral is ellátták, ami biztosítja, hogy az ultrahang energiája elérje a célterületet, a foggyökerek helyét a csontban. Jelenleg a szabadalmaztatás és a rendszer utolsó simításai folynak, elméletileg jövőre már egy piacképes késztermékkel tudnak előállni a kanadaiak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik