Élet-Stílus

Ricardo elintézte Angliát

Gyenge, unalmas mérkőzést játszottak a szombati első negyeddöntőben az angolok és a portugálok. Péntek délutánhoz hasonlóan ismét a tizenegyesek döntöttek, és ismét bebizonyosodott, hogy ez a műfaj nem fekszik az angoloknak.

A portugál válogatott a második félidőben emberelőnybe került, miután Rooney-t egy brutális megmozdulás után azonnal lezavarta a pályáról az argentin sípmester. A Deco és Costinha nélkül játszó portugálok azonban nem tudták feltörni az angolok védelmét. Alaposan kidolgozott helyzetek alig voltak, az első félidőben a kaput is alig találták el a csapatok. A hosszabbítás akárcsak tegnap már nem sok izgalmat tartogatott.

Következhettek tehát a tizenegyesek, amelyekben a portugál válogatottnak volt több szerencséje. Ricardo három büntetőt is fogott, és ezzel Scolari a harmadik egymást követő világversenyen ejtette ki Beckhaméket. Az angolok bátran, gyakran önfeláldozó módon védték Rooney piros lapja után a kaput, majd a büntetőknél pedig a „hagyományaikhoz” híven mindent elrontottak.

Lagymatag kezdés…

Az első perceket megnyomta mind a két csapat: az angoloknál Rooney puskázott el egy jó lehetőséget, a másik oldalon Tiago lőhetett volna gólt. A támadások erőltetése helyett 25 perc környékére teljesen leült a mérkőzés. Erre szokták mondani a szakértők, hogy nagy taktikai csata zajlik a pályán. Mindez a laikus szemével unalmas, eseménytelen labdatologatásnak tűnhetett. Az első játékrész utolsó perceire kicsit felpörgött elsősorban az angol csapat, de Ricardo már ekkor jelezte, hogy ma nehéz lesz rajta kifogni.

A szünetben a gelsenkircheni aréna közönsége és a milliók a tévé előtt abban reménykedtek, hogy jobb lesz a színvonal, de erről szó nem volt. Továbbra is maradt ásítóan unalmas a meccs, a papíron bivalyerős angol középpálya ma is teljes csődöt mondott. Lampard, Gerrard és Beckham is gyengén szerepelt, egyedül a fáradhatatlanul küzdő Hargreaves-t lehet kiemelni. A Németországban focizó középpályás még a hosszabbításban is küzdött – elképesztően sokat dolgozott a két óra alatt. A tizenegyesrúgásoknál is helytállt, de ne szaladjunk ennyire előre.

Rooney a 62. percben pirosat kapott, egy igen brutális akció után. Carvalho feltartotta a csatárt, aki erre alaposan megtaposta. Hogy szándékosan e vagy nem, azt nem lehetett megállapítani, de Elizondo bíró habozás nélkül zuhanyozni küldte Anglia nagy reménységét, aki így gól nélkül búcsúzott.

…unalmas folytatás


Ricardo elintézte Angliát 1

Ronaldo tizenegyese döntött (AP)

A hátralévő fél órában természetesen fölényben játszottak a portugálok, de többnyire csak távoli lövésekkel próbálkoztak, melyeket Robinson könnyedén védett. Ricardónak is akadt némi dolga a másik oldalon, de ma valamiért borzalmasan céloztak a játékosok.

A hosszabbításban egyre nyomasztóbb lett a portugál fölény, de a messziről eleresztett bombákkal ma nem lehetett kifogni a Tottenham kapusán. A tizenegyeseknél azonban már több szerencséjük volt Ronaldóéknak. Az angolok közül csak Hargreaves tudta belőni – Lampard, Gerrard és Carragher próbálkozását is fogta Ricardo. A másik oldalon Hugo Viana a kapufát trafálta telibe, Petit pedig mellé lőtt. A többiek azonban bevágták, és ezzel Portugália hátradőlve figyelheti, hogy ki lesz az elődöntőben az ellenfelük.

Nyilatkozatok:
Sven-Göran Eriksson, Anglia szövetségi kapitánya: “Nem érdemeltünk vereséget, sajnálom a fiúkat. Fájdalmas a búcsú. Hiába gyakoroltunk, ismét a büntetőpárbaj lett a vesztünk.”

Luiz Felipe Scolari, a portugálok szakvezetője: “Lépésről lépésre haladunk, a következő mérkőzésen is kiharcolhatjuk a továbbjutást, és akkor vb-döntőt játszhatnánk.”

Anglia-Portugália 0-0 (Tizenegyesekkel: 1-3)
Gelsenkirchen, 52 ezer néző
Bíró: Horacio Elizondo
Sárga lap: Terry (30.), Hargreaves (107.), illetve Petit (44.), Ricardo Carvalho (111.)
Piros lap: Rooney (62.)

Anglia: Paul Robinson – Gary Neville, Rio Ferdinand, John Terry, Ashley Cole – David Beckham (Aaron Lennon 52., Jamie Carragher 119.), Frank Lampard, Owen Hargreaves, Steven Gerrard, Joe Cole (Peter Crouch, 65.) – Wayne Rooney

Portugália: Ricardo – Miguel, Ricardo Carvalho, Fernando Meira, Nuno Valente – Armando Petit, Maniche, Tiago (Hugo Viana 74.), Luis Figo (Helder Postiga, 86.), Cristiano Ronaldo – Pauleta (Simao Sabrosa, 63.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik