Élet-Stílus

Milyen digitális fotógépet vesz a magyar?

Céges Toplista


A Fotomarket tavaszi-nyári adatai alapján a következő sorrend alakult ki a digitális fényképezőgép gyár-tóinak versenyében.

1. Canon
2. Fuji
3. Panasonic
4. Olympus
5. Kodak
6. Nikon
7. Sony
8. Samsung
9. Minolta

(Az adatok nem rep-rezentálják a teljes piacot, csak tájékoz-tató jellegűek.)

Az IDC 2005-ös adatai szerint a legkedveltebbek a 4 megapixeles modellek (39 százalék), míg az öt megapixeles készülékek 29, a három megapixelesek pedig 21 százalékben részesedtek a forgalomból a tavalyi évben.


Mi a trend idén?


Az viszont bizonyos, hogy a vásárlók ma már az 5 megapixeles gépek felé fordultak, legalábbis ez derül ki az egyik népszerű bolt eladási statisztikáiból.


E gépek népszerűségét szolgáltatásaik sokszínűsége okozza. Az egyre szélesedő kínálatban az olcsó kategóriába tartozó gépek a gyors avulás miatt egyre inkább perifériára szorulnak, a vásárlók hajlandónak látszanak többet fizetni a magasabb minőségű modellekért.


A 10 legnépszerűbb gép


A népszerű online bolttal is rendelkező Extreme Digital hivatalos adataihoz ugyan nem jutottunk hozzá, de kérdésünkre elmondták, hogy a weboldalukon található népszerűségi lista eladási adatokat tükröz.



Milyen digitális fotógépet vesz a magyar? 1

A toplistát vezetõ Kodak Z740

1. Kodak EasyShare Z740


Az 5 megapixeles 10x zoommal ellátott modell, vonzó árral és digitális volta ellenére kézre álló hagyományos fényképezőgép-felépítéssel rendelkezik. Videomódja VGA minőségű (640 x 480), amelyhez a hanganyag rögzíthető, a felvett anyag a fényképezőgépen is visszajátszható. A 60 ezer forintos ár szintén vonzó lehet a vásárlók számára.



Milyen digitális fotógépet vesz a magyar? 2

A második helyezett Fuji

2. Fujifilm FinePix S5600

Szintén egy kicsit robosztusabb modell, amely számos manuális beállítási lehetőségével az analóg gépeket idézi. Az 5 megapixeles kategória megbízható darabja. Sajnos magyar nyelvű menüvel nem rendelkezik, ami talán az oka lehet a második helyezésnek. A 60 ezret kevéssel meghaladó ár szintén az elfogadható kategóriába tartozik. Számos kézi beállítási lehetősége segítségével a középhaladók kitűnő minőségű képeket készíthetnek.



Milyen digitális fotógépet vesz a magyar? 3

A bronzérmes Canon.

3. Canon PowerShot S2 IS

Egy kicsit drágább modell a Canon PowerShot S2 IS, amelyért több mint 90 ezer forintot is áldozniuk kell a Canon-rajongóknak. A képstabilizáló áramkörrel is ellátott S2 IS modellt nagy, 12x optikai zoom, DIGIC II processzor és nagy felbontású videorögzítés jellemzi. A harmadik helyezett is 5 megapixeles felbontással dolgozik.


4. Panasonic DMC-FZ30


Fekete vagy ezüst színű FZ-30-as modell 8 megapixel felbontással, tizenkétszeres zoommal, minőségi Leica objektívvel rendelkezik, a tesztek szerint villámgyorsan működik. A gép az új generációs Venus Engine II-vel készült, ez a rendszer felel a gyors és minőségi képfeldolgozásért, az igen pontos fehéregyensúly beállításáért és a megfelelő zajszűrésért. Az ára a szolgáltatás szintjéhez képest elfogadhatónak látszik, bár a 135 ezer forint körüli összeg egyáltalán nem mondható kevésnek a gyorsan változó piacon.


5. Canon PowerShot A530


Az éppen 50 ezer alatti ár az egyik titka az A 530-asnak. A Canon nagy sikerű modelljének másik fő vonzereje, hogy kicsiny mérete ellenére 5 megapixeles felbontásban dolgozik. A 4x digitális és 4x optika zoommal ellátott gép 17 fényképezési módban képes dolgozni. Kompakt volta ellenére képes VGA videókat rögzíteni hanggal. A Canon modellje a kezdők kezében is megfelelő képeket produkál.


6. Canon PowerShot A610


Az A530-as nagyobb testvére ugyan szintén 5 megapixeles felbontással dolgozik, mégis számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket eddig csak a drágább kategóriájú Canon-modellekben találhattunk meg. A DIGIC II processzor itt is gyors teljesítményt és jobb képminőséget biztosít. 65 ezres árával ma már nem számít olcsónak kategóriájában, mindezek mellett a Canon egyik igen megbízható kompakt kamerája 2,0 inch képátlójú kijelzőjével, gyors képfeldolgozásával és VGA videoopciójával a középkategória legjobbjai közé tartozik.


7. Canon EOS 350D kit (18-55 mm)


A lista hetedik helyét foglalja el a Canon új műanyagvázas DSLR gépe. Az EOS 300D utódja, az EOS 350D lényegesen könnyebb és kisebb lett. Ez egyesek szerint nem vált előnyére, hiszen akik komolyabb szinten használják a DSLR-gépeket, azoknak hangyányit sem számít a kis méret, ezek az emberek inkább jó fogású, stabil, masszív szerkezetet szeretnének a markukban tartani. A 350D pedig leginkább egy csúcskompakt méreteit örökölte. A vitatott méreten kívül mindenképpen ki kell jelenteni, hogy a 186 ezer forintos árért igazi profi gépet kap a vásárló. A 8 megapixeles modell szolgáltatásai a legigényesebbeket is képesek kielégíteni.


8. Kodak EasyShare C330


A lista legolcsóbb modellje a Kodak C330-as modellje. Valószínűleg a harmincezer alatti ár miatt került a nyolcadik helyre ez a 4 megapixeles gép. Az idei modellek szolgáltatáskínálatát elnézve hamarosan már nem kerülhet az első tíz közé ez az egyszerű kamera.


9. Canon PowerShot A620


Nem meglepő, hogy a Canon Powershot 610-es testvére is helyet kapott a listán. A kisméretű modell a 72 ezer forintos árkategóriában 7 megapixeles felbontást kínál. A megszokott DigicII processzor és a számos kézi beállítás vonzó alternatívát kínál az analóg fényképezésről átálló középhaladóknak is.


10. Fujifilm FinePix S9500


A listát a Fuji 9 megapixeles nagyágyúja zárja. A 126 ezer forintos árért egy 2005 végén megjelent szép és profi külalakkal megáldott csúcskompakt gépet vehetünk most. Az bizonyos, hogy amatőrök sem mérete, sem bonyolultsága miatt nem veszik majd le a polcról. Azok viszont, akik korrekt minőségű DSLR-gépre vágynak, könnyen megszerethetik a Fuji S9500-as modelljét.


Ami meglepő, hogy az Olympus és a Sony fényképezőgépei egyáltalán nem kerültek az első tíz közé, és mindössze egyetlen Panasonic – az FZ30 – árválkodik a listán. Ennek oka a tavaszi modellváltásban keresendő, a listán ugyanis – mivel még annyira nem ismertek – még szinte egyet sem találunk a következő fél év sztárjaiból, noha sejthető, hogy például a Sony legújabb modelljei előkelő helyet foglalnak majd el egy későbbi összevetésben.

Megjegyzendő, hogy az első négy készülék compact kamera volta ellenére az igényesebb objektívvel szerelt modell vonulatát erősíti mindegyik márka esetében. A másik nagy meglepetést a Canon EOS 350D hetedik helyezése okozza, hiszen a gép kifejezetten profi tükörreflexes modell, s az ára is lényegesen meghaladja az amatőr fényképezőgépek szintjét.


Az olcsóbb modelleket láthatóan leváltották a középkategóriás készülékek, ahogy az alacsonyabb pixelszámú darabokat a nagyobb felbontásra képes gépek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik