Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman

Június és július fordulóján többek között Európa Kiadó- és Nazareth-koncertet, valamint Jégrevűt ajánlunk. Aki otthon marad, legalább a Larry Flyntet nézze meg!

Pakson jó lenni a napokban. Nemcsak mert kitűnő a halászlé (de nehogy a 6-os út mellett közvetlenül található kifőzdében próbálják ki!), hanem mert a jazz, blues és rock hazai legjava mellett számos világsztár ad az atomoknak. Megemlékezünk még Menyhárt Jenőről, aki él és virul, de már életműkoncertje van. A Vodku v glodku-bulit pedig ki ne hagyják!

Persze otthon maradni is érdemes, már csak a negyeddöntők miatt is. És jön Superman meg Larry Flynt.

Dönteni kell: menjek vagy maradjak!


Menjek…

Június 30. péntek

… Elektronic Beats-partira az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 1

Utah Saints

A Nyugat-Európában bejáratott Electronic Beats a Petőfi Csarnokban tartott buli után az A38 Hajóra teszi át székhelyét, hogy július folyamán öt hétvége alatt felforgassa a szcénát. Ínyencségek és különlegességek várják az ide látogatót, az elektronikus zene minden válfajának képviselői megfordulnak majd a hajón, a nu jazztől a breakbeatig, az elektrótól a világzenébe oltott drum and bassig. Az első alkalomra június 30-án kerül sor, amikor is a hajó színpadára lép Utah Saints, Lee Coombs, Ludmilla, Bergi és Crez. Az Utah Saints a legkevésbé sem puritán mormon misszionáriusok gyülekezete, sokkal inkább két vidám és őrült leedsi úriember, Jez Willis és Tim Garbutt duója. Két nagylemezükön összesűrítették jóformán a teljes zenetörténetet, és a hangminták burjánzó változatosságában talán csak a Coldcut versenghet velük. Igazi eklektikus és kortalan zenét játszanak: a funk, a techno, a tükörgömbös rágógumidiszkó vagy a szétriffezett metál-dance és a lehető legelképesztőbb hangminták békésen megférnek egymás mellett a Utah Saints eklektikus elektró-építményében.

… Menyhárt Jenő-életműestre a Gödörbe


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 2

Menyhárt Jenõ

„Élet-mű” címmel emlékeztet a Gödör a magyar underground egyik legizgalmasabb, lassan három évtizede nyomuló figurájának zenekaraira. Fellép Menyhárt New York-i projektke, a Mr. Con and the Bioneers Brave New World Orchestra, és természetesen az Európa Kiadó is. A kávézóban az EK állandó társzenekara, a Balaton andalít. Hosszú ideig állítólag ez az utolsó alkalom, hogy láthassuk-hallhassuk őket, mégpedig egy igazán hosszú koncert keretében, mielőtt, „elmennek a fiúk” és persze „itt marad az idő”. Na jó: havonta mondják, hogy sokáig nem lesz Európa Kiadó-koncert, de hál’ istennek mindig megszegik az ígéretüket.

Július 1. szombat

…a Swing Manouche Trió koncertjére az Almássy térre

Fergeteges swingzenét produkál a Horváth–Varga–Jakab Trió magával ragadó játékkal. Sajátos zenei időutazást tehetünk a koncerten az 50-es évekbe. A trió ráadásul minden alkalommal kiegészül egy negyedik taggal, aki lehet nagybőgős, tangóharmonikás vagy cimbalmos is. Szóval meglepetés és fergeteg, mindez tök ingyen.

…Nazareth-koncertre Paksra


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 3

Nazareth

Június 26-tól július 2-ig pörög Pakson a 14. Gasztroblues fesztivál. Török Ádámék kezdeményezése révén immár Paksról nemcsak az atom és a halászlé, hanem a jazz és a blues legszínvonalasabb fesztiválja is eszébe jut zenekedvelőknek. Gyakaorlatilag minden napra jut minimum egy világsztár, például szombatra a Nazareth.

A skót heavy rock együttes, amelynek stílusa sokban hasonlít a Deep Purple zenei felfogásához, a hetvenes években tűnt fel. Az igazi áttörést azonban az 1973-ban megjelent Ramazamanaz című albumuk jelentette. A 80-as években a zenekar átmenetileg megszűnt, de a 90-es évtizedben két nagyszerű alkotással lepték meg rajongóikat és a zeneértő közönséget. A 92-ben megjelent No Jive sikere után a csapat ismét eltűnt, hogy 98-ban előrukkoljon a Boogalooval és azóta is időnként fel-feltűnik. Ahogy most is Pakson.

Július 2. vasárnap

…Vodku v glodku-koncertre a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjébe


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 4

Vodku v glodku

Vodka a torokba! – ezt jelenti magyarul a Vodku v Glotku zenekar elnevezése, ez már sokat sejtet. Az 1992-ben alakult budapesti együttes odesszai kocsmadalokat játszik, amiket persze összevegyítenek közép-európai dallamokkal, balkáni ritmusokkal, jazz- és swingelemekkel és leginkább a klezmerrel. A végeredmény népes hangszerparkon, többek között klarinéton, hegedűn, bongón, trombitán és szaxofonon megszólaltatott, feszes ritmusú, vidám hangulatú muzsika, melynek színes, egyedi stílusát a szabadság és a felszabadult játékosság teszi ellenállhatatlanná. Az Irodalmi Múzeum kertje pedig pazar helyszínnek tűnik e multikulti-zene befogadásának, akárcsak a toroknak a vodka…

…Pinokkió-jégrevűre a hévízi Jégszínházi sátorba


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 5

Pinokkio jégrevû

Nincs az a meteorológus, aki megmondja, vasárnap milyen idő lesz, de ha tovább tart a kánikula, akkor mindenképp ez a legjobb választás. Igazi családi program, és még melegünk se lesz.
A kétszer negyvenöt perces jégrevü-előadásban Pinocchio szerepében a többszörös magyar bajnok korcsolyázó, Zákány Bertalan, Jepetto, az öreg mester szerepében Sáritz László junior világbajnokság negyedik helyezettje, további szerepekben az Európa-bajnokság negyedik helyezettje, Póth Diána, illetve az elbűvölő Pavuk Patrícia lép a jégre. A magyar nemzeti bajnokság győztes formációs csapatának tagjai ugyancsak látványos elemekkel járulnak hozzá az előadás sikeréhez. A koreográfiát és a korcsolyázók táncait a legnevesebb edzők és koreográfusok készítették. A jelmeztervezők és maszkmesterek kimagasló munkájukkal szintén látványosan hozzájárulnak a turné sikeréhez. A mintegy negyventagú csapatban a fiatalabbaktól a profi felnőttekig tart a stáblista.

A történet cselekménye és a zene hűen adja vissza az eredeti mű hangulatát. Az előadás gyönyörű kosztümökben, látványos, vetített (!) díszletek között a klasszikus balettet idéző jégbalett műfajába, azon belül is a jégmese-előadások közé tartozik. A különleges élményt a fényhatások, pirotechnikai elemek erősítik, melyek egy maradandó élménnyel gazdagítják a nézőket.

…moziba

Kebab kapcsolat


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 6

Egy németországi török srác a keleti harcművészetről álmodik, és filmrendező akar lenni. Első reklámszösszenetei elnyerik a közönség tetszését, a barátnője viszont nemtetszését fejezi ki. Merthogy várandós, és egy komoly apára van szüksége.

bővebben >>

…kiállításra

Kokas Ignác-emlékkiállítás


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 7

A modern hazai festészet kiemelkedő képviselőjének, számos kortárs alkotóművész mesterének, Kokas Ignácnak az életműkiállítását tekinthetjük meg július közepéig a Műcsarnokban. A mester nyolcvanadik születésnapjára rendezett gyűjteményes tárlaton negyvenöt 1967 és 2006 között készült festmény látható július 16-ig. A kiállításhoz készült katalógusban Rózsa Gyula, Frank János, Tandori Dezső írásai mellett Kokas hitvallása is olvasható a művészetről. A kiállítás kísérőrendezvénye a június 16-án szintén a Műcsarnokban nyílt válogatás, ahol a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1973–1986 között tanult húsz Kokas-tanítvány alkotásain át követhető az, hogy egy mester miképpen képes tovább élni tanítványai festészetében, a tanítvány pedig hogyan képes önálló művészi életutat bejárni a hozott, illetve a mestertől kapott anyaggal.

bővebben>>

…strandra

A hétvégére nem ígérnek harminc fokokat, de ha mégis, akkor a strandokra lehet menekülni a harminc fokok elől. Összeállítáunkban egyelőre budapesti strandokat mutatunk be. Minkenki a saját szája íze szerint válogathat, hol szeretné leginkább lehűteni magát. Persze a fürdők sörözőjét az ÁNTSZ szerint semmiképp nem szabad meglátogatni, mert alkoholtartalmú nedükkel nem szabad oltani a szomjunkat.

Strandösszeállításunkat itt találja >>

Maradjak…

…olvasni

A szakadék szélén – az MTI bizalmas jelentései 1943. július 22. – 1944. március 16.

Magyarország II. világháborús kiugrási kísérleteiről szolgál eddig sosem látott információkkal az MTI bizalmas jelentéseiből összeállított kötet. Az akkori kormányzat a külföldi tudósítók által kívánta a nemzetközi közvéleményt tájékoztatni arról, hogy Magyarország már nem ragaszkodik a német szövetséghez. E jelentésekből építkezve egészen új fényben mutatja meg a könyv a magyar külpolitika egyre szűkülő mozgásterét és döntéseit.

bővebben>>

…tévézni

Június 30. péntek
M1, 23.15

Leszakad az ég


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 8

Veronica Guttin ír újságírónő tragikusan végződő igaz történetét dolgozza fel a megrázó film. A főszereplőt itt Sineadnek (Joan Allen) hívják, a dublini heroincsempészet magját veszélyezteti tényfeltáró riportjaival. Három év alatt sikerül olyan mértékig beépülnie az alvilágba, hogy a rendőrök számára érdektelen adatokból is nyomokra tud bukkanni. Sinead meggyőződésből harcol az igazságért. Nő létére kicsit kemény modora van, ezt minduntalan tapasztalják az örökké okvetetlenkedő és gyanakvó nyomozók. Még az ír terrorszervezet, az IRA is felajánlja segítségét az újságírónőnek, ugyanis Sinead az egyetlen, aki nem az IRA-t jelölte meg fő kábítószer-kereskedő szervezetként…


július 1. szombat
Duna Tv, 20.30

Superman


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 9

Na, most megláthatjuk, mi izgatta a hetvenes évek sci-fi-kedvelő fiatalságát! A Krypton bolygó végpusztulása elkerülhetetlennek látszik, de a hatalmas robbanás előtt még egy utolsó mentőkabin kiszakad a Krypton gravitációjából. A fedélzeten egy kisbaba, egyike a néhány életben maradt kryptoninak. Még nem tudja, hogy ő lesz, aki ismét reménységgel tölti majd el a Föld lakóit…
Néhány évtizeddel később a jóképű, bár külső szemlélő számára kissé tutyimutyinak tűnő Clark Kent búcsút int szeretett nevelőszüleinek, és a nagyvárosba megy, hogy riporteri munkát vállaljon a Daily Planetnél. Volt ám világmegmentő a Denevérember előtt is…

július 2. vasárnap
M2, 21.55

Larry Flynt, a provokátor


Menjek vagy maradjak – Menyhárt vagy Superman 10

A hetvenes évek elején a vállalkozó kedvű Larry Flynt, aki addig a szesz- és sztriptíziparban próbálgatta oroszlánkörmeit, úgy dönt, elérkezett az idő, hogy megtörje a Playboy egyeduralmát. Az általa kitalált szexújság, a Hustler magazin nem kendőzi a valóságot: mindent megmutat, amit a többi lap eddig szemérmesen eltakart. A pornómagazin hamarosan közfeltűnést kelt, és közbotrányt okoz. Miközben Flynt, akit százezrek istenítenek és milliók gyűlölnek, elszántan küzd a totális sajtószabadságért, ellenfelei brutális eszközökhöz nyúlnak ellene, s egy orvlövész golyója által tolószékre ítélik. A film egy örök lázadó árnyalt portréja, aki egy vitatható és sokat vitatott ügy képviseletében feszegette a szabadság határait. Hosszú kálváriája a Legfelsőbb Bíróságon teljes sikerrel ért véget.

A már kultuszmozinak számító, sok más díjjal is kitüntetett filmért Milos Forman elnyerte 1997-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, és a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat.

A negyeddöntők menetrendjéről itt olvashat>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik