Élet-Stílus

Ökológiai katasztrófa Tolnán?

Mintegy 100 millió méh pusztult el Tolnában egy helikopterből kipermetezett ismeretlen vegyszertől: a kár 50-80 millió forint. A mérgezett területről visszatérő méhek csípése hatalmas kiütéseket okozott a méhészeken – tudósít az InfoRádió.

A Tolna Megyei Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta: a méhészek hétfőn vették azt észre, hogy egyre jobban ürülnek a kaptárak. Negyven méhészetet, kétezer méhcsaládot ért kisebb-nagyobb kár, ezer méhcsalád teljesen, a királynőkkel együtt elpusztult – tette hozzá Nagyernyei Attila. A szakember szerint a méhészeket mintegy 50-80 millió forintos kár érte, erre való tekintettel a rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást.

Nem csak a méhészeket ért károkról van szó, kisebb ökológiai katasztrófa történt; sok méhész beszámolt arról, hogy rengeteg hasznos rovart és lepkét látott vergődni – hangsúlyozta Nagyernyei Attila. A méhészeti egyesület elnöke közölte: a bajt okozó permetezést egy bejelentés nélküli helikopter végezte, ugyanakkor a szemtanúknak köszönhetően ismert a gép kinézete, a vegyszer laboratóriumi azonosítása pedig folyamatban van. Az egyesületi vezető kiemelte azt is, hogy a vegyszer emberekre is veszélyes, a mérgezett területről visszatérő méhek csípése hatalmas kiütéseket okozott a méhészek kezén és lábán, amelyekről kórházi lelet is készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik