Élet-Stílus

Mostantól kaszálnak a németek

Anyagilag is megéri a házigazda válogatott játékosainak ha pénteken legyőzik Argentínát. Már a negyeddöntőbe jutásért 50 ezer euró prémiumra számíthatnak Ballack-ék a végső győzelem esetén pedig 300 ezret kapnak a német szövetségtől. A FIFA is bőségesen jutalmazza a legjobbakat.

Érdekes módon a Nationalelf csapatkapitánya Michael Ballack ült le néhány hónapja tárgyalni a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) vezérkarával és a válogatott menedzserével, Oliver Bierhoff-al. Ekkor sikerült megállapodni a prémiumokról. Argentína legyőzése esetén további 50 ezer euró ütné a németek markát, és a döntőbe jutás után ugyanennyit kapnának. Ha Jürgen Klinsmann csapata július 9-én aranyérmet nyerne, rekordnagyságú összegre 300 ezer euró számíthatnának. Ez háromszor annyi, mint amennyit a játékosoknak 2002-ben sikerült kialkudniuk a DFB-vel.

A prémium mellett a focisták – válogatottság-számtól függően – a szövetség reklámbevételeiből is részesülnek. Az év végéig a szponzori pénzek jelentős hányadát, mintegy ötmillió eurót osztanak szét a 23-as keret tagjai között.

A szövetségi kapitány Jürgen Klinsmann, az asszisztense Joachim Löw, a kapusedző Andreas Köpke és a menedzser Oliver Bierhoff ugyanannyi prémiumot kapnak mint a játékosok. A német szövetség 11 millió euróval kalkulált az idei évre, ennek jelentős részét a fent említett vezetők fizetése teszi ki. A kicker információi szerint a kapitány évente 2,3 milliót tesz zsebre, az 1996-os Európa-bajnokság hőse, Bierhoff pedig egymilliót. A két vezető fizetését nem kizárólag a DFB biztosítja, hanem a szponzorok is beszállnak.

A foci vébé évében a kiadások mellett a bevételek is megugranak. A FIFA 3,3 milliót utal át minden egyes ország szövetségének, amely a legjobb nyolc közé jutott, de már az indulásért is alapból 4,5 millió euró jár. Argentína elleni győzelem újabb 6,4 milliót jelentene. A végső győztesnek a FIFA összesen 16 milliót fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik