Élet-Stílus

Eredeti helyükre kerülnek a sárospataki könyvek

Becsomagolták és útnak indították Sárospatakra a Magyar Nemzeti Múzeumból a sárospataki református nagykollégium könyvtárának Oroszországtól idén visszakapott könyveit – közölte Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke csütörtökön az MTI-vel.

A 146 kötetből egyelőre 126 tér haza csütörtökön délután. Magyarország idén két lépésben – február 22-én és április 20-án – kapta vissza a Sárospatakról 1945-ben a Szovjetunióba elvitt értékes könyveket. Februárban 136-ot, míg áprilisban 10-et szállítottak vissza Budapestre.

A rendszerváltást követően a magyar kormányok több alkalommal is tettek diplomáciai lépéseket annak érdekében, hogy Magyarország visszakapja a Sárospatakról elvitt könyveket. Ennek eredményeképpen az orosz Duma 2005. júliusban és decemberben fogadta el, majd 2006 januárjában a Felsőház is jóváhagyta a könyvritkaságok visszaadásáról szóló törvényt.

Egy ezután aláírt megállapodás szerint Magyarország – az orosz restitúciós törvény értelmében – 12 millió rubelt (több mint 400 ezer dollárt) fizetett a Lenin könyvtárnak a kötetek úgymond tárolásáért és gondozásáért. A visszaszolgáltatott sárospataki könyvekből a Nemzeti Múzeumban nyílt kiállítás Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása idején, március 1-jén.

A könyvritkaságok – amelyek között található például Hartmann Schedel 1493-as világkrónikája, a Cronicarum Libri – most visszakerülnek eredeti helyükre, a református egyház sárospataki nagykönyvtárának polcaira. Húsz kötetet Pápán, a református kollégiumban állítanak ki ideiglenesen. Ezek várhatóan decemberben kerülnek vissza Sárospatakra. A Sárospatakra érkezett könyveket július 14-től lehet majd megtekinteni eredeti helyükön egy kiállítás keretében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik