Élet-Stílus

Az első színes felvétel a Vénuszról

A Vénusz déli sarkvidékéről készült első színes felvétel különleges jelenséget rögzített. Az eddig is tudott volt, hogy hatalmas örvény található ezen a vidéken, viszont az új képen már látható, hogy az örvény középpontjában két szem van, kettős örvényről van szó.

Az Európai Űrhivatal Venus Express űrszondája a szomszéd bolygó körül tett első útján rögzítette az alábbi felvételt. Az űrszonda révén a kutatóknak először nyílik lehetőségük részletekbe menően tanulmányozni a déli féltekét.

Eddig ugyanis a NASA által készített, rossz felbontású fekete-fehér felvételeken kívül nem igen állt rendelkezésre információ a Vénusz déli féltekéjéről. A mostani nagy felbontású felvétel nem csak a látható, hanem a bolygó felszínéről érkező UV és infravörös sugarakat is rögzítette.

„Egyelőre még nem sikerült konkrét magyarázatot találni a jelenségre” – mondta Hakan Svedhem, az Európai Űrhivatal kutatója. Azt már eddig is tudták, hogy a szomszédos bolygón nagy erejű, keleties légmozgás uralkodik, ugyanis a NASA “Mariner 10″ nevű szondája 1970-ben készített felvételén (lenti kép) körkörösen örvénylő felhőzet volt látható. „A légköri örvények nagyon komplex jelenségek, még a földi viszonylatban keletkezőket is nehéz modellezni” – tette hozzá Svedhelm.

Kutatók szerint talán magyarázat lehet a jelenségre, hogy a déli sark körül hideg légtömeg figyelhető meg, vagyis az örvényt feltehetőleg a leszálló hideg levegő kelti.

Az infravörös felvételen kivehető, hogy a visszaverődő napsugárzás a felső légréteget, a termikus sugárzás pedig az alsó légréteget különböző mértékben melegíti fel.

Ez az első bepillantás a felszínközeli légrétegbe, ugyanis a Vénuszt egy közel hatvan kilométer vastag felhőréteg borítja, amin nehéz “átlátni”. Viszont csak ezen a vastag felhőzeten áttekintve lehet tényleges magyarázatot találni a légköri örvények kialakulására.

A most futó projekt másik nagy eredménye, hogy a kutatóknak sikerült adatokat szerezniük a légkör kémiai összetételéről: az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy széndioxidból áll, ami a napsugárzás hatására szénmonoxidra és oxigénre bomlik. A szonda által küldött adatok további elemzése folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik