Élet-Stílus

Meglepetés hogy nincs meglepetés

Újabb szakaszához érkezik pénteken a 18. labdarúgó-világbajnokság. A negyeddöntőkbe két kivétellel csupa európai csapat jutott be, amit Sepp Blatter sajnálatosnak tart. A kicsik "lázadása" elmaradt.

A negyeddöntőktől kezdve a világbajnokság tulajdonképpen egy Európa-bajnokság két dél-amerikai “meghívottal”. Brazíliára és Argentínára komoly szerep várhat, Egervári Sándor például őket tartja a vébé két legnagyobb esélyesnek. A FigyelőNet kérdésére Várhidi Péter elárulta, hogy ő is számol a dél-amerikaiakkal, de az ő favoritjai a németek.

A kis csapatok ezen a tornán nem tudtak maradandót alkotni: az afrikai labdazsonglőrök négy évvel a dél-afrikai rendezésű torna előtt nem találták el az ellenfelek kapuját, az ázsiai együttesek csalódást okoztak és az észak- illetve közép-amerikai gárdák is elsősorban csak asszisztáltak a nagyoknak. Az egyedüli kivétel Ausztrália volt, amely bátor fellépésével számos rajongót szerzett magának.

Blatter csalódott

Blatter is csalódottan nyilatkozott az afrikaiak és ázsiaiak szerepléséről: “Sajnos szembetűnően sok helyzetet puskáztak el, a kapuikat pedig többnyire gyenge kapusok őrizték.” A FIFA-vezér véleményére azért is érdemes odafigyelni, mert jelenleg is folyik a vita arról, hogy a következő tornán már hat csapat szerepelhessen az afrikai zónából.

Nem túl hatásosan reklámozta kontinens fociját az öt válogatott, egyedül Ghána élte túl a csoportkört, ám a nyolcaddöntőben a sokkal tudatosabban focizó brazilok könnyedén nyertek. Blatter egy svájci televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a torna után fog a szövetség vezérkara dönteni a hatodik helyről.

Az afrikai válogatottak a nyolcaddöntőt is beleszámolva meccsenként átlagosan 0,75 pontot szereztek ami jóval kevesebb mint a dél-amerikaiak 2,07-es vagy az európaiak 1,86-os átlaga. Az ázsiai gárdák sem lehetnek büszkék a maguk 0,58-ára, de a CONCACAF-zóna szerepelt ilyen szempontból a leggyengébben (0,46). A kicsik közül egyedül Ausztrália okozott pozitív meglepetést (1,0).

Várhidi Péter szerint azért maradt el idén is a már évek óta várt afrikai csoda, mert a csapatok mentálisan nem tudtak még felnőni a feladathoz. “Remek teljesítményeket láthattunk tőlük, de hajlamosak egészen elképesztő taktikai hibákra is, és ezekkel megpecsételik a saját sorsukat. A brazilok mind a három gólja Ghána ellen is ilyen szituációból született. Fizikailag, tudásban és képzettségben már semmiben nem maradnak el az európai gárdáktól.”

Nincs meglepetés

Talán csak az ukránok lógnak ki egy kicsit a sorból, de az ő szereplésük sem olyan nagy meglepetés, hiszen a viszonylag könnyebb csoportból léptek tovább, a nyolcaddöntőben pedig az acélosnak semmiképpen sem nevezhető Svájcot győzték le nagy szenvedés árán. A többiek – Anglia, Németország, Portugália, Olaszország, Franciaország és a két „meghívott” Brazília illetve Argentína – már a torna előtt is jó esélyekkel indult, és hozták is a papírformát.

Egervári Sándor a FigyelőNetnek elmondta, hogy azok az európai csapatok kerültek a legjobb nyolc közé, amelyek az elmúlt évtizedekben meghatározó szereplői voltak a nemzetközi futballnak. “Tulajdonképpen most már bármelyik csapat megnyerheti a világbajnokságot, még az ukránokat sem szabad túl korán leírni.” – mondta a mesteredző a nyolc válogatott papíron leggyengébbikére utalva.


Meglepetés hogy nincs meglepetés 1

Várhidi favoritjai a németek (MTI)

A szakvezető szerint a rendkívülien meleg rányomta a jegyét a délutáni mérkőzésekre, de Egervárinak az a tapasztalata, hogy – talán csak a németek kivételével – amúgy sem a sokat futó csapatok az eredményesek. “A meccseket az dönti el, hogy az egyes válogatottak a támadóalakzatában hány klasszis, egyedi és váratlan megoldásra képes játékos szerepel.” – mondta a tréner lapunknak. Ezért tartja legnagyobb esélyesnek a két dél-amerikai csapatot. “Sokszor elhangzott már, de manapság valóban nem lehet már kiscsapatokról beszélni. A 32-es mezőny minden egyes válogatottja képzett, jól felkészített játékosokból, akiknek a jelentős része Európában keresi a kenyerét. A torna végjátékában azonban csak azok a csapatok lehetnek sikeresek, amelyeknek a támadósorában világklasszisok játszanak.”

Elfáradtak a kulcsjátékosok

A magyar U20-as válogatott szövetségi edzője, Várhidi Péter a FigyelőNetnek elmondta, hogy hiába hozta előbbre az UEFA a bajnokságok zárását, a topligákban érdekelt játékosok így is kifacsarva érkeztek Németországba. “Az európai szövetség okos döntést hozott, de még így sem maradt sok idő a regenerálódásra, és ezért elmarad a várakozásoktól a torna színvonala.” Az edző szerint részben ennek is köszönhető, hogy a franciák illetve Trinidad és Tobago mögött a harmadik legöregebb cseh együttes még a csoportból sem tudott továbblépni.

“A 2004-es Európa-bajnokság előtt nagyon kevés idő maradt a tornára való specifikus felkészülésre, és ennek a szurkolók itták meg a levét, most kedvezőbb ugyan a helyzet, de még mindig nem ideális.” – mondta Várhidi. A szakember szerint a legjobb nyolc közé jutott csapatok már eleve úgy készültek, hogy 7 mérkőzést kell játszaniuk. “Okosan beosztják az erejüket, hogy a hosszú és fárasztó szezon után torna utolsó meccseit is hozni tudják – ezért is okozott sokaknak csalódást a világbajnokság”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik