Élet-Stílus

Marasztalják van Bastent

A korai búcsú ellenére a holland szövetség szeretne már idő előtt hosszabbítani Marco van Bastennel. Az egykori zseniális csatárnak jelenlegi szerződése 2008-ig szól, de vele akarnak a hollandok a 2010-es vébére is utazni.

Marad van der Sar?

Van Basten abban reménykedik, hogy Edwin van der Sar a korábbi bejelentése ellenére marad a világbajnokság után is a válogatottban. Abszolút vezéregyéniségnek nevezte a tréner a 35 éves portást, akire nagy szüksége van a fiatal csapatnak.

“Irányítása alatt 25 meccset játszott a csapat, és ebből kettőt veszítettünk el. Mutassanak még egy olyan edzőt, akinek ilyen remek a mérlege?” – nyilatkozta a holland labdarúgó szövetség (KNVB) főtitkára, Henk Kesler majd hozzátette: “Szeretnénk minél előbb 2010-ig szerződést hosszabbítani vele.”

Marco van Bastennek a jelenlegi kontraktusa a 2008-as osztrák és svájci rendezésű tornáig érvényes. A KNVB már hónapokkal ez előtt szóba hozta a témát, de akkor a szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy csak két év múlva, a kontinenstornát követően dönt. “Nem tudom, hogy akkor is élvezni fogom e még az edzői munkát.”

Megbocsátottak

A rajongók mindenesetre megbocsátották 1988 Európa-bajnokának a portugáloktól elszenvedett 1:0-s vereséget. Hétfőn este 500 rajongó várta az amszterdami repülőtéren a csapatot. A KNVB sem bírálta van Bastent és a válogatott produkcióját.

A sajtóban megjelent kritikákat Kesler határozottan visszautasította. “Amikor 2004-ben egy új csapat építésébe kezdett, azt beszéltük meg, hogy a németországi világbajnokság csak egy állomás, a 2008-as Eb-cím felé vezető úton. Rengeteg a fiatal tehetség, nem véletlen hogy U21-es csapatunk Európa-bajnok lett. Ezekkel a fiatalokkal és van Bastennel akarunk 2010-ben Dél-Afrikába utazni.”

Mark van Bommel nem ennyire optimista a jövőt illetően “Ez a csapat elérte a teljesítőképességének a határát, ennél többet nem tudunk.” – nyilatkozta a BL-győztes Barcelona középpályása.

Két játékvezető kell

Kesler védelmébe vette a sokat kritizált orosz bírót, aki a portugálok elleni nyolcaddöntőben összesen húsz lapot osztott ki. “A játék az utóbbi években rengeteget gyorsult, számos olyan helyzet adódhat, amelyet a bíró egyedül képtelen átlátni. A KNVB ezért azt fogja javasolni a FIFÁ-nak, hogy a jövőben két játékvezető dolgozzon együtt. Ez a módszer más sportágakban is bevált már.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik