Élet-Stílus

Interneten szavaznak a skót himnuszról

A Királyi Skót Nemzeti Zenekar is részesévé vált a skót nemzeti himnuszról szóló vitának. Júniusban az edinburgh-i Usher Hallban eljátszottak öt hazafias dalt, amelyekről az együttes honlapján szavazhatnak a skótok.

Skócia 1707-ben Angliával egyesülve hozta létre Nagy-Britanniát, amely közel száz évvel később Írországgal “kiegészítve” az Egyesült Királyságot alkotta. A skótoknak ma saját törvényhozásuk, oktatási rendszerük és egyházuk van, politikai függetlenségük azonban itt véget ér.

A nemzeti himnusz kérdése ezért csupán sportesemények alkalmával merül fel. Míg a futball- és rögbimeccsek előtt rendszerint a „Flower of Scotland” című hazafias dalt szokták játszani, az atléták inkább a „Scotland the brave” című nótával ünneplik érmeiket. A Királyi Skót Nemzeti Zenekar saját kórusával, valamint Jane Irwin mezzoszoprán énekesnővel még három dalt, a Highland Cathedral-t, a Scots Wha Hae-t és az A man’s a man-t adott elő. A szavazáson győztes művet július 1-jén a glasgow-i Királyi Koncertteremben mutatják be.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik