Élet-Stílus

A foci-vb informatikája

A világbajnokság kommunikációs csatornáinak zökkenőmentes működést a legmodernebb informatikai fejlesztések biztosítják. A 200 ezer FIFA alkalmazottat kiszolgáló rendszer több terabyte adatforgalommal működik.

Mivel az egész világ a Németországban zajló futball VB-t kíséri figyelemmel, megbocsátható, hogy kevesen figyelnek fel arra az adat/hangátvitel rendszerre, amely összeköti a 12 stadionban dolgozó FIFA alkalmazottakat egymással és biztosítja részükre a szükséges információkat az események pontos levezényléséhez.

A 12 stadiont egymással, és az internettel összekötő szélessávú rugalmas IP rendszer megvalósítója az Avaya, amely IP telefonrendszer specialistaként és egyben a világbajnokság egyik szponzoraként is, meg kellett hogy várja a németországi futball idény végét, hogy telepíthesse a szükséges eszközöket a stadionokban.

Ez viszont lehetővé tette, hogy elegendő időt szánjanak a rendszer laboratóriumi körülmények közötti ellenőrzésére, mondta Doug Gardiner az Avaya VB – program programigazgatója. „Bár volt némi kábelezési illetve kapcsolati problémánk, a rendszer április közepe óta működik,” mondta Gardiner.

A négy évvel ezelőtt Japánban rendezett futball VB részére szintén az Avaya biztosította az infrastruktúrát és a két VB-re összességében 25 millió angol font értékben szállított berendezéseket.

A német stadionok mindegyikébe összesen kb. 1 000 hálózati csatlakozást-, a nagyobb berlini és a müncheni stadionokban — ahol a FIFA vezetősége is megtalálható —, közel 300-400 IP telefont is telepítettek. 802. 11g WiFi technológiával oldották meg a majdnem az egész stadiont lefedő vezeték nélküli hozzáférést.

„A rendszer lelkét jelentő műszaki központok egy-egy stadion két különböző oldalán találhatók. Ha valamilyen előre nem látható esemény következne be, például tűz ütne ki, akkor az nem befolyásolná a rendszer működését,” mondta Gardiner. „Ugyancsak nagy figyelmet fordítottunk a rendszer hibatűrési százalékának növelésére és a WAN távolsági hálózat redundáns működésének biztosítására.”

Az Avaya szállította a teljes IP telefónia rendszert, valamint a vezetékes- és a vezeték nélküli elérési pontokat. A Juniper Networks szállította a tűzfalakat, amelyek ellenőrzik a felhasználói hozzáféréseket és végzik az azonosítást. Az Extreme Networks biztosította a gerinchálózati LAN kapcsolókat, amelyek a stadionokat a Deutsche Telecom hálózatán keresztül kötik össze.

A mobilitást a Citrix alkalmazásai biztosítják, amelyek közül egy a mérkőzések aktuális állását/eredményeit továbbítja az Avaya IP telefon készülékek kijelzőjére.

A Polycom a desktop videokonferencia alkalmazásokat biztosítja, az Aimetis szoftvere pedig a hálózaton keresztül vezérli a 80 IP biztonsági kamerát.

Ezen túl több mint 200 000 FIFA alkalmazottat kell a rendszerben felhasználóként létrehozni, hogy hozzáférjenek az email, internet és VoIP szolgáltatásokhoz.

A bajnokság megkezdése előtt a rendszer teszt jelleggel több mint 4.2 TB adatot továbbított és Gardiner feltételezi, hogy mire a 32 csapat egyike elnyeri a győztesnek kijáró kupát, az adatok mennyisége elérheti 20 TB-ot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik