Élet-Stílus

A politikai konfliktusokba fáradt bele Pécs kulturális főtanácsadója

A politika és a Pécs Európa kulturális fővárosa 2010 program (EKF) szakmai vezetése közötti állandósult konfliktussal indokolta távozását Takáts József, aki Pécs kulturális főtanácsadója posztjáról június elején magyarázat nélkül távozott.

“Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, miért mondtam le a Pécs 2010 programban viselt tisztségeimről, azt mondanám, azért, mert egyre több jel mutatott arra, hogy ha meg is valósul valami a pályázatban foglaltakból, a pályázat szelleme nélkül fog megvalósulni, s ebben, mint a pályázat írója, már nem szeretnék részt venni” – írta a szakember az Új Dunántúli Naplóban kedden megjelent levelében.

A város nem engedi ki a kezéből a döntéseket

Takáts József, a Pécsi Tudományegyetem irodalomtörténésze, a pályázatíró csapat szellemi vezetője június 6-án e-mailben tudatta Toller László polgármesterrel és Kunszt Márta kulturális ügyekért felelős alpolgármesterrel, hogy elfáradt, ezért minden eddigi tisztségéről lemond, s a továbbiakban nem kíván közreműködni a program végrehajtásában. Egyúttal megváltoztatta e-mail címét, telefonszámát. A városvezetők nem tudtak beszélni vele, de egykori kollégái útján üzent a sajtónak, hamarosan indokolja döntését.

A szakember levelében azt írta: a Pécs 2010 program elmúlt fél évi rossz működésének az az alapvető oka, hogy a városvezetés nem akarja kezéből kiengedni a különféle szakmai döntéseket, miközben azokat halogatja, vagy előkészítetlenül hozza meg az alacsony hatékonyságú városi bürokráciára támaszkodva.

Az önkormányzat nem mond le a felelősségről

Kunszt Márta, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere közleményben reagált Takáts József levelére. Ebben azt írta: az önkormányzat sajnálattal vette tudomásul a főtanácsadó lemondását, valamint azt a tényt, hogy velünk nem osztotta meg lemondásának okait, sem előtte, sem azóta nem közölte velünk a pályázat megvalósításával kapcsolatos aggályait, s most is csak a sajtóból és nem a polgármesterhez írt levélből értesültünk arról, miért vált meg a Pécs 2010 programban viselt tisztségétől. Hangsúlyozta, hogy a pályázatot Takáts József írta, de a pécsi önkormányzat nyújtotta be és nyerte el Brüsszelben, ezért irányítja és kíséri fokozott figyelemmel a megvalósítás folyamatát. Az önkormányzat erről a felelősségről senki javára nem kíván lemondani.

Szili helyettesíti Toller Lászlót

Kunszt Márta közölte azt is: kedden megállapodott Szili Katalin házelnökkel és Bókay Endre országgyűlési képviselővel, hogy két héten belül valamennyi érintett kormánytaggal megbeszélik az Európa kulturális fővárosa programmal kapcsolatos teendőket. A Toller László polgármestert ért baleset miatt a kormányzati kapcsolattartást Szili Katalin látja el, aki július 7-én Pécsett helyi építészekkel konzultál elképzeléseikről. Emellett az önkormányzat július közepén rendkívüli közgyűlést tart, amelyen a képviselő-testület jóváhagyja a kormánnyal kötendő szerződés tartalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik