Élet-Stílus

Paskál, a legkisebb

Jegyek, árak

A felnőtt belépő ára 1000 forint, a gyereknek és a nyugdíjasoknak ennél kétszáz forinttal olcsóbb. Ha mégis az éttermek nyernek a hűtőtáskákkal szemben: sima lángos 200, sajtos-tejfölös 300 forint. A hosszúlépés ára 140 forint a Paskálon, és pont ennyibe kerül a tejszínhabos kávé. Csapolt magyar korsó 390, aki erősebbre vágyik: Vilmos körte 4 cl. 400 forint.

Modern környezetben fekszik a Paskál, a megszokott strandos, fás, zöld horizont helyett a divat jegyében fogant lakópark látható, egymástól egyenletes távolságban elhelyezett épületeivel, nikkelerkélyeivel.

Mediterrán kisváros

A strand fehérre festett téglákból készült, barna linócserepekkel fedett egyszintes, patkó alakú bejárattal csalogat: kellemes kisvárosi hangulat. Előtte néhány tucatnyi parkolóhely, mely a strand méreteit tekintve nem kizárt, elégséges is. A kapuk mögött kis mediterrán terecske fogad, körben öntöttvas padokkal, középen szökőkúttal, dézsában pálmákkal. Jobbra és balra az öltözők kaptak helyet.

A kabinostól, mert kabinrendszer van érvényben a modernizmus jegyében, megtudtuk a Paskál fő vonzerejét: a budapesti strandok közül egyedül itt nincs tömegnyomor. Persze, néha összejönnek a dolgok, és nyáron, egy-egy hétvégén a kánikulában több ezren is ide menekülnek otthonaikból, mely tömeg már feszíti a strand befogadóképességét, de még így is jól állnak, mondjuk a Rómaival szemben.

Úszni tilos

A Paskál strand kicsi, és mindössze két – egy felnőtt- és egy gyerekmedencével rendelkezik. Igaz, az előbbi nagyobb fajta, mely egy sekélyebb, játszó- vagy pancsoló- és egy úszómedence házasításából keletkezett. Nem biztos, hogy a keresztezés szerencsés, mert az úszóknak feltehetően másra van szükségük, mint a vízben hülyéskedőknek, matracon lebegőknek, a napban üldögélőknek. Egyfelől – a víz hőmérséklete alapján – mintha az úszókat vették volna alapul, másfelől pedig a lubickolóknak kedveztek, fegyelmezett úszásra ugyanis csupán egy sáv áll rendelkezésre, igaz, az az átlagosnál szélesebb. A hallgatólagos házirend azonban az egyetlen sávban sem az úszók pártját fogja, vagyis a bohóckodó keresztbe-kasul úszkáló gyerekek, leszármazottaikat úszni tanító apukák és anyukák, tinédzserek némi akadályt gördítenek a folyamatos úszás elé.

A medence, hogy úgy mondjam, másik része egy 45 fokkal elforgatott téglatestként kapcsolódik az előzőhöz. Ez így szép és jó. Az ember ugyan azt gondolná, hogy ha a multiplex strandok korában a Paskál két medencével száll be a versenybe, akkor az a kettő minimum fel van turbózva élményelemekkel, jacuzzival, dagonyával. De nem, a logika itt megtörik, semmi vízi micsoda, csúszda, akármi. Amúgy a medence nagyon jól néz ki, tetszik az alakja, tetszik, hogy feszített, és a parttal teljesen egyszintben van, szép kék a színe, kár, hogy a vize kicsit opálos.

Kétes hatású reflexológia

A kövezet viszont nem felhasználóbarát, már abban az esetben persze, ha feltételezzük, hogy az emberek mezítláb mennek be a vízbe. A strandon tudniillik valamiféle hegyes, szúrós kavicsokból készült kövezetet részesítettek előnyben, de csak a medencék körül, melyen a járás két lépés után olyan érzetet kelt, mintha parázson járna az ember, lángol a talp és ég. A kövezet előnye, azon kívül, hogy nem csúszik – ez is valami -, hogy ha az ember törülközőt leterítve ráfekszik, a pokrócról lelógó testrészeken röhejes minták jelennek meg, melyet a kő nyomdáz a bőrbe. A medencék köré széles betonkaspókban virágokat, bokrokat ültettek.

A másik medencét a gyerekek számára tartják fenn, a mégis a vízbe merészkedő felnőttek azt kockáztatják, hogy a hangosbemondón, az egész strand füle hallatára tessékelik ki őket a szárazra. Ők a medence két hosszanti szélén sorakozó padok egyikén foglalhatnak helyet. A medencében egyébként semmi nem utal arra, hogy kinek készült, nincsenek játékok, vicces, színes szobrok, csúszda.

Még több strand…

… az FN Strandkörkép folyamatosan frissülő összeállításában >>>

Viva la piknik

A szárazon van viszont homokozó, nem is egy, amelyeket nem favorizálnak a strandok, pedig nagyon jó játék, erről ottjártunkkor is meggyőződtünk: a kiskorúak a lehető legnagyobb harmóniában ücsörögnek formáikkal, a kis lapátjukkal fáradságos munkával a homokba ásott és vízzel sártengerré változtatott gödreikben. Kicsit hasonló, bár igazából másfajta harmóniát láttam a lábteniszpályán játszó férfiak arcán, melyet csak időnként felhangzó káromkodásaik törtek meg; három lábteniszpálya van a Paskálon, és ugyanennyi pingpongasztal – hálót sajnos az asztaloknál téglából vagy kövekből kell építeni a játékosoknak, mert az nincs.

A gyerekek érdekeltségébe tartozó tárgyak közül pedig még a mászókákat kell megemlítenünk. A park szép és ápolt, új fákat is ültettek, azért még kell néhány év, hogy az egész összeérjen, itt nem a szúrós kőpadló, hanem repedezett aszfalt vezet körbe. Étkezni egy büfésoron lehet, sárga vagy kék étkezőgarnitúrákon, esetleg állva pultokon. Másutt nem látott mértékben épült ki viszont a piknik infrastruktúrája. A strand Egressy úti szélén vasszerkezetek alatt, melyre futónövények kapaszkodnak fel, hosszan sorakoznak a betonasztalok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik