Élet-Stílus

Hogyan delegál a FIFA?

Az elmúlt napokban a játékvezetők tevékenysége éles vitákat váltott ki a németországi világbajnokságon. Ivanov kártyaparádéja vagy az olaszoknak befújt tizenegyes után ismét felerősödtek a hangok, amelyek szerint át kellene gondolni a FIFA delegálási rendszerét.

Márton Sándor volt FIFA asszisztens, az MLSZ játékvezetői bizottságának irodavezetője a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy a FIFA dönti el, hogy az egyes zónákból (Európa, Ázsia, Afrika, Ausztrália és Óceánia, CONCACAF-zóna illetve Dél-Amerika) hány bírót jelöl a vébékontingensbe. Ezt az aktuális erőviszonyok alapján állapítja meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottsága. Bírói nevek ekkor még nem hangzanak el, hanem csak az adott zóna keretszámait határozzák meg.

A FIFA dönt arról, hogy a kereteket, mely sípmesterekkel töltik fel. A jelölteket szigorú fizikai teszteknek vetik alá, aki ezeken nem felel meg, azonnal hazaküldik. Csak az a játékvezető került be a világbajnokságon szerephez jutók közé, aki minden felmérésen megfelelt és az asszisztensei is teljesítették a különböző próbákat. Felmérésre idén április hónapban és a nyitómeccs előtt 3-4 nappal került sor.

Így kerülhetett ki a keretből Manuel Enrique Mejuto Gonzalez, a pillanatnyilag legjobb spanyol játékvezető is, akinek csak egy segítője ment át a vizsgákon. A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) rangsorában Gonzalez a német Markus Merk mögött a második helyen áll. Helyettese honfitársa, Luis Medina Cantalejo lett, akinek a hétfői Olaszország-Ausztrália mérkőzésen két erősen vitatható ítélete is volt.

A FIFA-bizottság közvetlenül a torna előtt jelölte ki, hogy a csoportmeccsek első két körében ki kap lehetőséget. A harmadik kör előtt is összeült a grémium és kijelölte a sípmestereket. A későbbiekben is körönként döntenek arról, ki vezeti a tét miatt egyre feszültebb találkozókat.

A nyolcaddöntő vízválasztó a „feketeruhások” számára: akinek nemzetbeli csapata bekerül a 4 közé, illetve a gyengébben teljesítőknek megköszönik munkáját, s utazhat haza. A torna utolsó 4 mérkőzésére összesen 16 fő marad, akik között ott vannak a potenciális jelöltek a vb döntő levezetésére, közreműködésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik