Élet-Stílus

Gartner: a Windows a nyílt szoftverek felé indul?

A kutatócég úgy véli, hogy a jövőben elmosódik a nyílt és az üzleti szoftverek közötti különbségtétel, és míg a Windowson az ingyenes fejlesztések, a Linuxon a kereskedelmi projektek hódítanak majd.

Phil Dawson, a Gartner kutatásaiért felelős alelnöke a Párizsban zajló Midsize Enterprise Summit rendezvényen elmondta, hogy a jövőben csökkenni fognak a két szemben álló platform között lévő különbségek. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft operációs rendszerein növekedni fog a nyílt forráskódú szoftverek aránya és jelentősége, míg az alternatív platformon egy hasonló folyamat megy végbe, csak éppen az üzleti jellegű fejlesztések térhódításával.

A ZDNet tudósítása szerint Dawson a hagyományos különbségtétel lassú eltűnéséről beszélt, miszerint a Windowsokon inkább a kereskedelmi, a Linuxon pedig a nyílt szoftverek dívnak. Véleménye szerint ez ugyanis jelenleg átalakulóban van, és a jövőben érdemesebb lesz követni e trendet. Ezzel egy időben a Linux fokozatosan erősödni fog, míg a hagyományos Unix-alapú megoldások teret vesztenek és végérvényesen a két nagy rivális versenyét követhetjük majd figyelemmel – legalábbis ami a szerverekre szánt operációs rendszereket illeti.

Ebben a folyamatban két tényezőt emelnek ki a kutatócég emberei: egyrészt a Microsoft belső fejlődését, véleményének (félelmének) megszilárdulását, miszerint a Linux belátható időn belül nem tűnik el, másrészt pedig a fejlesztői koncepció módosulását, aminek eredményeként már nem az egyes operációs rendszerekre készülnek a szoftverek, hanem az olyan platformokra, mint a Java és a .Net. Ezzel egy időben folytatódik a nagyobb disztribútorok – Red Hat és Suse (Novell) – versenye, akik minden alkalmat megragadnak majd a megoldásaikban rejlő különbségek kifejezésére.

Ide furakodhat még be a Sun a maga Solaris fejlesztésével, amely azonban nem biztos, hogy megragadhatja a vállalat jelentős részének fantáziáját. Ebben az esetben pedig tovább javulnak a Linux esélyei – legalábbis a Gartner szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik