Élet-Stílus

Szántani tanul a robotpilóta

Egyes hazai gazdaságokban a nagyüzemi növénytermesztés talajmunkáinak egy részét már robotpilóta könnyíti egy speciális GPS alkalmazás sagítségével.

A világ számos táján alkalmazzák a műholdas navigáció lehetőségeit. Hajók, repülők, és kamionok útvonalának meghatározásában szinte mindennapos a GPS alkalmazások egész sora. Egy hazai kísérleti rendszer a nagyüzemi mezőgazdaság olyan területén alkalmazza a technológia ezen vívmányát, amelyen korábban még senki nem próbálta.

A globális műholdas navigációs rendszerek (GNSS) kiépítés alatt álló hazai kiegészítő infrastruktúrájának (gpsnet.hu) felhasználói összetétele nem tükrözi a nemzetközi statisztikát, így pl. a mezőgazdasági alkalmazásnál a centiméter-pontos valós idejű technikára eddig nem volt példa, pedig potenciálisan az egyik legnagyobb alkalmazási terület. Ennek oka lehet az is, hogy a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) által épített rendszer egyelőre csak az ország 60 százalékát fedi le. Ennek ellenére 2006-ban párhuzamosan több helyen is elkezdődtek a hazai alkalmazási kísérletek (Bácsbokod, Kunszentmárton, Páty).

A traktorra egy AgGPS252 GPS vevővel – mely egyben a GPS antenna is – bővített EZ-Guide Plus, RTK technikára képes sorkövetőt szereltek azért, hogy a néhány centiméteres csatlakozási pontosságot elérjék. A rendszert kiegészítették AgGPS robotpilóta egységgel, hogy gyakorlatilag automatikusan biztosított legyen a 3-5 cm-es visszatérési pontosság. A helyi bázisállomáson meghatározott RTK korrekciót rádió adó-vevővel továbbítják a GPS egységbe. Jelenleg tehát nem a FÖMI GNSS infrastruktúrájára támaszkodnak, hanem saját helyi bázist telepítettek. (Természetesen az a cél, hogy mielőbb áttérjenek a központi infrastruktúra használatára, de ehhez javulnia kell a rendelkezésre állás színvonalának.) Az európai EUPOS hálózat sikeres megvalósítása ezen a területen is megoldást jelent.

A robotvezető előnye a hagyományos sorkövetéssel szemben egyrészt ott jelentkezik, hogy a gépkezelő mentesül a folyamatos koncentrálástól, ennek következtében az előforduló hibák is csökkennek, másrészt biztosított az egyenes sorok tartása dombos területen, vagy rossz látási körülmények mellett is (por, köd, sötét, belvizes terület, stb). A technika lehetővé teszi a sebesség növelését is – akár a duplájára is, ha a többi egység is alkalmas erre –, ami közvetlen gazdasági előnyt jelent a hatékonyabb gépkihasználásban, a termelési költségek csökkentésében. A gépkezelő feladata lényegében a sorvégi megfordulás és a közelítő sorbeállás, – ami a képernyőn is követhető – majd a robotpilóta elindítása.

A technika mezőgazdasági alkalmazása megköveteli, hogy a valós idejű korrekciók rendelkezésre állása a lehető legmagasabb szinten legyen biztosítva, mert itt a legkisebb kiesés is jelentős károkhoz vezethet. A korrekciók elérésére ezért alternatív megoldást is célszerű beiktatni. Ahol nincs biztosítva a GPRS átvitel, ott helyi rádió beiktatásával lehet biztosítani a megoldást, mint ahogy a pátyi rendszer is egyelőre helyi rádió alkalmazásával oldja meg a feladatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik