Élet-Stílus

Kánikula elől az erdőbe

Az elmúlt napokban a hőség elől menekülve ezrével keresték fel a kirándulók a Budapest környéki erdőket, ahol 5-6 fokkal hűvösebb a levegő, mint a városban - közölte a Pilisi Parkerdő Rt. sajtóreferense.

Lomnici Gergely elmondta: az elmúlt hetek csapadékos időjárásának köszönhetően egyelőre nem indokolt a tűzgyújtási tilalom elrendelése, a növényzet tartja a nedvességtartalmát. Az árnyas fák között 5-6 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, és a jó közérzethez hozzájárul még a páradús tiszta levegő is. A kirándulók összesen 720 kilométernyi sétálóúton élvezhetik a természet szépségeit a Pilisben, a Budai hegyekben és Visegrád környékén.

A tapasztalat szerint az idén – talán éppen azért, mert kevesebben mennek nyaralni – megélénkült a vendégforgalom a főváros környéki erdőkben. Az erdei állatvilág is alkalmazkodik a nagy meleghez, az őzek, vaddisznók, csak késő éjjel merészkednek elő, hogy a patakokban, élővizekben enyhítsék szomjukat. Jelenleg még bővizű például a Solymár melletti Paprikás patak és a Nagykovácsitól a Duna felé húzódó Ördögárok, ahol rendszeresen isznak a vadak. Ha találkozunk velük – ne zavarjuk meg őket – figyelmeztetett a szakember.

Az erdőket a kirándulókon kívül az illegális szemétlerakók is gyakran keresik fel, jelenleg az építkezések miatt a sitt lerakása dívik. A törmelék elszállítása évi 40 millió forint többletkiadást jelent az erdőgazdaságnak, és a szabálytalankodókat nehéz tetten érni. Az erdei rendészet mindenesetre megerősített őrjáratokkal próbálja elejét venni e környezetkárosításnak – hívta fel rá a figyelmet Lomnici Gergely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik