Élet-Stílus

Új luxusfürdő nyílik Budapesten

A több mint egy évig tartó rekonstrukciós munkálatokat követően június 14-én adták át, és a hónap végén nyitják meg az 1000 négyzetméteres, kétszintes luxusszínvonalú Royal SPA fürdőt a körúti Corinthia Grand Hotel Royal szállodához kapcsolódóan.

Az 1888-ban épült fürdőépület a XIX. század végének legnevezetesebb fürdője volt. A volt Körúti fürdő eredeti arculatát és hangulatát megőrizve, de a XXI. század igényeinek megfelelően újították fel, mintegy 4 millió eurós beruházás keretében.

Az épületben 1000 négyzetméteren, 12 kezelőszobával várja a felüdülni vágyókat. A jacuzzi, szaunák, gőzfürdő, hát- és lábmasszázskádak mellett a legnagyobb, 15 méteres medence, pihenőterek és fitneszterem várja a vendégeket. A különlegességre vágyókat trópusi esőzuhany, Niagara fürdőkádak, multiszenzoriális, illetve Vichy-zuhany várja.

A bérleteket többféle – 10 és 20 alkalmas, havi, háromhavi, féléves és éves – változatban kínálja a Royal Spa.

Fürdőtörténelem

A 19. század végén, 20. század elején a Royal Spa helyén működött a pesti belváros egyik legnevezetesebb fürdője, a Körúti fürdő, amely nem az első volt az Erzsébet körút közvetlen környékén. Itt volt például a Vas fürdő a Hársfa utca 55. alatt (a Royal háta mögött), az Első Magyar Gőzfürdő a Kazinczy utca 40.-ben, amely múlt század tízes éveire ugyanúgy a Ringer család érdekeltségébe került, mint a Klauzál, Dohány és Nyár utcák közötti fürdőkomplexum. A Dohány utca 44. alatti Hungária gőzfürdő és uszoda, a Klauzál utca 8.-ban lévő Népközfürdő és a Nyár utca 7.-ben működő Hungária kádfürdő idővel Hungária fürdő néven egyesült.

A Freund Vilmos által tervezett Körúti fürdő fénykora a századelő volt. Egy 1909-ben készült leírás tanúsága szerint akkor a szénsavas és sós fürdők mellett fedett hullámuszoda, valamint gőz- és kádfürdő is működött az épületben, akárcsak egy vízgyógyintézet, amely „teljesen modernül” volt felszerelve „keverőzuhany-készülékkel, 6 káddal és göngyölő helyiséggel”. Masszázst és „villamozást” a vezető orvos végzett. A fürdő legnagyobb attrakciója mégis a Fango Gyógyintézet lehetett Freund 1920-ban bekövetkezett halála után, a fürdőt átvette a szomszédos Royal Nagyszálló Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik