Élet-Stílus

Új Leonardo Da Vinci kép került elő

Az 1970-es évek óta egy olaszországi gyűjtő tulajdonában áll az a bizarr öregasszonyfejet ábrázoló grafika, amelyről most megállapították, hogy Leonardo Da Vinci műve.

Giancarlo Ligabue velencei gyáros a tulajdonosa annak a kisméretű, 6×10 centiméteres rajznak, amelyről most állapították meg, hogy Leonardo Da Vinci műve. Az alig 6×10 centiméteres rajz öregasszonyfejet ábrázol profilból. A vonások karikatúra-szerűek, a tekintet gyűlölködő és az egésszel kontrasztban áll a fejtetőre biggyesztett virág.

A gyűjtő harminc évvel ezelőtt egy velencei antikváriusnál vásárolta a „Leonardo-hangulatú” művet. Bár a képen szerepelt Leonardo neve, a műkereskedő azt mondta Ligabue-nak, ne ringassa magát illúziókba.

Egy évvel ezelőtt a gyűjtő elhatározta, hogy katalógust készíttet kincseiből. Gyűjteményében többek között szerepelnek Tiepolo-, Piranesi- és Canaletto-rajzok is. Ekkor határozta el, hogy a Leonardo-hangulatú rajzot megvizsgáltatja egy szakértővel. A gyáros Paolo Spezzani nemzetközi hírnevű szakértőt kérte fel a munkára, aki különleges szűrőkkel infravörös felvételeket készített a rajzról. A szűrők segítségével sikerült feltárni a látható kép alatt lévő rétegeket.

Az Öregasszonyfej (Testa di Vecchia) valószínűleg olyan ezüst heggyel készített skicc, amelyet a művész később tollal és tintával kihúzott. A szakértő szerint a rajz kétséget kizáróan Leonardo Da Vinci műve. A fotó azt is kimutatta, hogy talán a XVIII. században beavatkozások történtek rajta, szokás volt ugyanis abban az időben, hogy a gyűjtők tollal újra kihúzták a túl gyengén látszó vonalakat vagy kiegészítettek néhány részletet. Mivel Leonardo rajzai már akkor ereklyéknek számítottak, annak érdekében tették ezt, hogy műveit megőrizzék az utókornak.

A rajzon ezek a kiigazítások a fül feletti és alatti vonalakat érintik, míg megmaradt a festő eredeti tollvonása a frizurán, a virágon, a tekinteten, a kutyára emlékeztető profilon, amely egyébként más rajzain is meglátható.

A grafikát természetesen újabb eredetiség vizsgálatoknak is alávetik. Carlo Pedretti, az amerikai Kalifornia Egyetem Leonardo Tanulmányok Központjának igazgatója például már jelezte, hogy feltűnő a rajzon, hogy egy része jobb kézzel készült, miközben Leonardo balkezes volt. Az utolsó vacsorát restauráló milánói Pietro Marani viszont úgy véli, hogy a jobb kezes részek időben később kerültek a rajzra.

Amennyiben a parányi kép valóban Leonardo műve, értéke elérheti a 4 millió eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik