Élet-Stílus

Hubble: az öreg és vaksi teleszkóp

Az elöregedett űrteleszkóp megjavítását tervezi a NASA, annak ellenére, hogy a csillagászok számtalan esetben jelezték, hogy a jelenlegi technológia lényegesen meghaladta a Hubble képességeit.

A NASA csak találgatja, hogy mit is kezdjen a meghibásodott és már évek óta lecserélésre megérett űrteleszkóppal. A Hubble, noha még a közel múltban is nagyszerű képeket sugárzott a Világegyetem mélyebb titkairól elérte azt a kort, amikor komolyabb kivizsgálásra szorul. Többször adta már jelét a technológiai elöregedésnek a veterán űreszköz, de a múlt héten a korosodó űreszköz teljesen beszüntette a felvételek továbbítását.

Az amerikai űrhivatal emberei most csak találgatják, hogy mi is történt, mi romolhatott el a teleszkópon, amelyet utoljára 2002-ben javítottak meg. Azóta a NASA enyhén szólva az elfekvő kategóriában kezelte a jobb napokat látott szerkezetet.

A visszafogott, és átcsoportosított űrprogram most igazi gondot okoz a NASA szakembereinek, akik most mégis a javítás mellett dönthetnek, mivel új, modern teleszkóp feljuttatására nem ad pénzt az amerikai adminisztráció.

Mivel jelenleg nincs adatkapcsolat az űrben keringő teleszkóppal, maradnak a feltételezések, amelyek egy része az áramellátó rendszer hibáját feltételezi, mások szerint azonban valamilyen kozmikus esemény – meteor, vagy űrszemét-becsapódás – okozhatja a működési rendellenességet.

Az áramellátó rendszer hibája – a tartalék rendszer aktivizálásával – megoldhatónak látszik a földi irányító központból is. A Hubble már régen megérett a felülvizsgálatra, és javításra, azonban a Columbia tragédiája háttérbe szorította ezen feladatok elvégzését.

A tudósok már évek óta sürgetik a teleszkóp felújítását, vagy cseréjét, s ha ez a javítás nem történik meg 2008-ra a rendszerek többsége feladatképtelenné válik és a teleszkóp a Föld légkörébe zuhan, ahelyett hogy tovább szolgálná a tudományt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik