Élet-Stílus

Ajándékbüntetővel nyert Olaszország

A csapatok hiába birkóztak az első félidőben, unalmas és eseménytelen volt a mérkőzés. Guus Hiddink csapata egyenrangú ellenfél volt, de nem jutottak el az olasz kapu közelébe. A játékrész közepén Gattusóék kerültek fölénybe, több látványos akciót is vezettek, de vagy a csatárok bakiztak vagy Schwarzer mentett bravúrral.

A spanyol játékvezető az 50. percben először „nyúlt bele” a meccsbe: csak ő tudja miért adott azonnal pirosat Materazzinak egy nem túl súlyos szabálytalanság után. Az ausztrálok nem tudták kihasználni az előnyüket, támadásban nagyon gyengék voltak, Vidukának alig volt épkézláb megmozdulása. A spanyol a ráadás utolsó pillanataiban ismét közbeszólt, és egy olyan tizenegyest fújt be, ami nem volt az. Totti természetesen nem hagyta ki a lehetőséget és a negyeddöntőbe lőtte a csapatát, ahol az azzurik az esti Ukrajna-Svájc összecsapás nyertesével találkoznak.

Toni mindent kihagyott, Vidukának helyzete se volt

Mindkét válogatott nagy elánnal kezdett, de elsősorban a védekezésre fektették a hangsúlyt. Az olaszok szinte teljesen beálltak a saját kapujuk elé, hagyták passzolgatni az ausztrálokat, és gyors kontralehetőségekre vártak. Lippi taktikája a 3. percben kis híján eredményes volt: del Piero beadását az egyelőre gól nélküli Luca Toni fejelte mellé.

A játékrész közepére fölénybe kerültek az olaszok, de a saját tehetetlenségük vagy Schwarzer megakadályozta, hogy ez az eredményen is megmutatkozzon. A félidő utolsó negyedórájában borzalmas kínokat kellett kiállniuk a nézőknek: rengeteg hiba, impotens támadójáték mindkét csapattól. Szerencsére a spanyol csak egy percet hosszabbított.

A második félidőben ugyanott folytatták a csapatok ahol abbahagyták: többet volt a labda az ausztráloknál, de hiába, támadásaikból hiányzott az ötlet, a sokat tapasztalt olasz védelem biztosan állta a rohamokat. A másik oldalon hozta a “formáját” Toni és ígéretes helyzetben rontott. Sokan arra számítottak, hogy a torna nagy felfedezettje lehet a magas olasz csatár, de nem ment neki a játék.


Ajándékbüntetővel nyert Olaszország 1

Luis Medina Cantalejo biztos nem fújja a döntõt (AP)

Már megint a bíró döntött

Az 50. percben a spanyol habozás nélkül pirosat adott Materrazinak, aki az előretörő Brescianót buktatta. A szabálytalanság egyértelmű volt, de az Inter játékosa mögött voltak még védők, úgyhogy szó sem lehetett arról, hogy utolsó emberként faultolt volna. Ez azonban nem izgatta Luis Medina Cantalejót.

Az amúgy is gyenge mérkőzésnek nem tett jót a kiállítás. Lippi még hátrébb vonta csapatát, bunkerfocit játszottak az olaszok. Nagy ritkán megindultak és rendre nagyobb veszélyt jelentettek Schwarzer kapujára, mint az emberelőnyben játszó ausztrálok. Unalmasan csordogált a mérkőzés, mindenki már a hosszabbítást várta, amikor Grosso a bal szélen meglódult: védőjét egy csellel elfektette, majd a földön fekvő Wilkshire lábán átesett. Az addig szürkén játszó bal szélső vihette volna tovább a labdát, de ő inkább biztosra ment. Cantalejo bíró ezt is csúnyán elnézte, és hitetlenkedő ausztrálok ellen büntetőt fújt. A néhány perccel korábban becserélt Totti megköszönte és nagyon higgadtan a kapu jobb felébe bombázott. Schwarzer kapus jó irányba mozdult, de a helyezett és erős lövést nem védhette.

Az olaszok ünneplését még végignézte a bíró, majd azonnal lefújta a találkozót. Buffonék remek védekezésüknek, és egy egyértelmű tévedésnek köszönhetően készülhetnek a negyeddöntőre. Lippinek azonban gondjai lehetnek, hiszen piroslapja miatt Materazzira nem számíthat a védelemben, Nesta felépülése pedig kérdéses. Az már az olaszok szerencséje, hogy övék az egyik legkönnyebb ág.

Nyilatkozatok:
Marcello Lippi, az olaszok szövetségi kapitánya: “Az első félidőben jól játszottunk, uraltuk a mérkőzést, de kihagytuk a helyzeteinket, hátul ugyanakkor remekül dolgoztunk, hiszen ellenfelünk kapura is alig tudott rúgni. A fordulást követően a kiállítás megváltoztatta a meccs képét, nehéz volt, de nem sok lehetőséget adtunk ellenfelünknek. A végén pedig jött Grosso gyönyörű megmozdulása.”


Ajándékbüntetővel nyert Olaszország 2

Büszke vagyok játékosaimra (AP)

Guus Hiddink, az ausztrálok szövetségi kapitánya: “Ez egy kiütéssel ért fel. Csalódott vagyok, de egyben büszke is lehetek a játékosaimra, mert az egész tornán remekül játszottak. Az egyetlen dolog, amiért szemrehányást tehetünk magunknak az az, hogy nem szereztünk gólt.”

Francesco Totti, a győztes gól szerzője: “Sok kritikát kaptam az elmúlt időszakban, de tudtam, hogy majd a pályán rácáfolok a negatív hangokra. A meccs egy részében nehéz helyzetben voltunk, de a végén sikerült kivívnunk a győzelmet, ami az egész csapat érdeme.”

Mark Schwarzer, az ausztrálok kapusa: “Már egyszer visszanéztem a büntető előtti szituációt, de így sem tudom megmondani, hogy jogos volt a 11-es, vagy sem. Igazából nem is ezen buktunk el, hiszen lett volna lehetőségünk gólt lőni. Ki kellett volna használni a helyzeteinket.”

Olaszország-Ausztrália 1-0 (0-0)
Kaiserslautern, 46 ezer néző
Bíró: Luis Medina Cantalejo
Gól: Totti (94., 11-esből)
Piros lap: Materazzi (51.)
Sárga lap: Grosso (29.), Gattuso (89.), Zambrotta (91.), illetve Grella (22.), Cahill (50.), Wilkshire (62.)

Olaszország: Gianluigi Buffon, Gianluca Zambrotta, Marco Materazzi, Fabio Cannavaro, Fabio Grosso, Simone Perrotta, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Alessandro Del Piero (Francesco Totti, 75.), Luca Toni (Andrea Barzagli, 56.), Alberto Gilardino (Vicenzo Iaquinta, a szünetben)

Ausztrália: Mark Schwarzer, Marco Bresciano, Lucas Neill, Craig Moore, Scott Chipperfield, Vince Grella, Jason Culina, Tim Cahill, Mile Sterjovski (John Aloisi, 81.), Luke Wilkshire és Mark Viduka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik