Élet-Stílus

Maxi kilőtte Mexikót

Maxi Rodriguez hosszabbításban lőtt csodálatos góljával Argentína kiejtette Mexikó válogatottját a nyolcaddöntőben; óriási csatát hozott a két dél-amerikai gárda presztízsmeccse.

Mexikói villámrajt

A mérkőzés elején Mexikó meglepő aktivitásával, letámadásaival és agresszív támadójátékával meglepte a jóval esélyesebbnek gondolt Argentínát. A vezetést is megszerezték, pedig még nem is telt el hat perc a találkozóból. Crespoék erre ébredtek fel, néhány perc múlva máris egalizáltak.

A gyors gólváltás mellett irdatlan iramot diktáltak a csapatok, főleg Fonsecaék, és nem Riquelme-ék jóvoltából. Fura volt látni, hogy mennyire tartalékol a valódi támadójátékkal az argentin csapat. Borgettiék ellenben egyértelműen a második gólra hajtottak. Nem volt szerencséjük, mert lassan azért magához tért az ellenfél, így visszakényszerültek a középpályáig.

Európai szemmel élvezetes volt a meccs minden mozzanata, mert noha sok veszélyes gólhelyzetet nem alakítottak ki a riválisok, de a mezőnyben káprázatos megoldásokat műveltek. Cseleztek, ahogy csak tudtak, passzaikba, keresztlabdáikba alig volt pontatlanság, mindez ötös sebességben – száguldozó latin csodafutballt láthatott a lipcsei publikum.

A mérkőzés második félidejét már nem tudta annyira hevesen kezdeni a mexikói társaság, Cambiassoék szép lassan ráerőltették akaratukat ellenfelükre. Egyre többször vezettek veszélyes támadásokat, noha a csatársorukból Saviola ma gyengén játszott, és a középpályán sem villogtak igazán a sztárok.


Maxi kilőtte Mexikót 1

Argentína, akár Sorin, lassan Mexikó fölé kerekedett (AP)

Ébredő oroszlán

Ezzel együtt világossá vált: Mexikó csak a kontratámadásaiban bízhat, az argentin védőfal ugyanis bekeményedett, és nem engedett területet a csatároknak. Ekkor Fonseca és Borgetti is eltűnt. Nagy mezőnyharc folyt hosszú percekig, valódi ziccereket nem tudtak kidolgozni a játékosok. Mexikó inkább a hosszabbításra kezdett játszani, míg ellenfelük kezdett egyre görcsösebbé válni. Talán ők sem hitték, hogy ennyire kemény lesz a mexikóiakkal szemben.

Aztán jött két remek csere, ami üde színt vitt Argentína játékába. Tevez és Messi is pillanatok alatt bohócot tudott csinálni a fáradságuk végső határához érkezett mexikóiakból. De De Volpe csapat kitartott egészen a 90. pec végéig. Sőt! Fonseca az utolsó pillanatban még gólt is fejelhetett volna. Igaz, a Messi-Tevez páros is szerzett egy közös lesgólt.

Maximális csodagól döntött


Maxi kilőtte Mexikót 2

A mindent eldöntõ gól . Maxi lába lendül (AP)

Jöhetett a hosszabbítás. A vb-n eddig első alkalommal. A játékosokon érződött a feszültség, megint a mexikóiak kezdtek aktívabban, de most a nagy bekezdés végén nem tudtak gólt szerezni. Sőt! Maxi Rodriguez csodálatos egyéni megmozdulásának köszönhetően Argentína átvette a vezetést. A középpályás már a harmadik gólját szerezte negyedik meccsén, ráadásul a legjobbkor hisz sorsdöntőnek bizonyult és a játékos mai nem is alkotott a góljáig persze, maradandót.

A hosszabbítás hátralévő részében a kapusoknak nagyot nem kellett védenie, így maradt a végeredmény Messiék javára. A győztes csapat megérdemelten jutott a legjobb nyolc csapat közé, ahol Németországgal mérkőznek a négyközékerülésért. Tevezék végül is érvényre tudták juttatni azt, hogy jobb csapatuk van, de Mexikó is büszke lehet a teljesítményére.

Argentína-Mexikó 2-1 (hosszabbítás után)

Lipcse, 42 000 néző
Gólszerző: Crespo (9. öngól), Maxi Rodriguez (98.), ill. Marquez (5.)
Sárga lap: Heinze (45+1.), Marquez (70.), Castro (85.), Torrado (118.), Fonseca (119.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik