Élet-Stílus

Túlélte a csoportkört Franciaország

Ha nem is simán de végül továbbjutott a Les Bleus: Togo ellen hiába támadták végig az első félidőt a gallok, Vieira két megmozdulása kellett ahhoz a második játékrészben, hogy megszerezzék az oly fontos három pontot. A francia csapat Svájc mögött a második helyet szerezte meg a G csoportban.

Az eltiltott Zidane nélkül játszó csapat az első félidőben is uralta a játékot, de csak a második 45 percben tört meg a jég: hat perc alatt kettőt is lőttek a bátran küzdő, de alárendelt szerepet játszó afrikaiak ellen, akik pont nélkül, egy lőtt góllal búcsúztak.

Vajon miért nem játszott eddig Trezeguet?

A franciák szövetségi kapitányát rengeteg bírálat érte, hogy az eddigi döntetlenre végződött két mérkőzésen nem a kezdőbe jelölte Trezeguet-t. Ezúttal már az első perctől fogva pályán volt a Juventus csatára, és több ígéretes megmozdulással jelezte, hogy érdemes rá számítani a jövőben. Az afrikai csapat sem állt be védekezni, és a gyors ellentámadásaikban benne volt a gól, de Adebayor és Kader nem tudta átjátszani a gallok védelmét.

Nagy fölényben játszott a francia csapat, amely az első két meccsén 1-1 pontot szerzett. Rendkívülien magas volt az iram, és Togo nem nagyon tudott szabadulni a franciák szorításából. Agassa azonban remekül védett az afrikaiak kapujában, de nem csak rajta múlt, hogy már az első félidőben nem sikerült megszerezni a vezetést. Több ígéretes helyzete is volt a franciáknak, de Trezeguet, Henry és Ribery sem tudtak ajtó-ablak helyzetben betalálni.

Vieira mindent eldöntött


Túlélte a csoportkört Franciaország 1

Henry is betalált (AP)

A második félidő elején, hat perc alatt megmentették játékosai Domenechet; a szövetségi kapitánynak nem lett volna több bizonyítási lehetősége, ha a négy évvel ez előtti lebőgés után ismét kiesik a csapat. A franciák csapatkapitánya, Vieira azonban legjobbkor vette kezébe az irányítást. Az 54. percben csatárokat megszégyenítő eleganciával és biztonsággal szerezte meg a vezetést. A középpályás ügyesen fordult le a védőjéről, és gyönyörűen csavart a bal sarokba. Az addig remekül védő Agassának esélyt sem hagyott pontos lövéssel. Nem telt el hat perc és a francia szurkolók újból ünnepelhettek. A gallok egyik legjobbja, Sagnol ívelt be középre, Vieira megcsúsztatta a labdát, és öt méterről Thierry Henry megszerezte második gólját a világbajnokságon.

A második találattal el is dőlt a találkozó. Az afrikaiak összezuhantak, és a hátralévő percekben szinte említésre méltó megmozdulásuk sem volt. A franciák tovább támadtak, de a kétgólos előnyük birtokában már nem olyan vehemensen, mint az első 50 percben. Trezeguet még belőhette volna első, és a franciák harmadik találatát, de a 75. percben megeresztett bombája nem talált utat a kapuba.


Túlélte a csoportkört Franciaország 2

Togo pont nélkül, de emelt fõvel távozott (AP)

1998 aranyérmese végül, magabiztosan lépett tovább a csoportja második helyén. A legjobb tizenhat között a spanyolokkal találkoznak Domenech-ék, akik ellen a mainál is jobb teljesítményt kell nyújtaniuk. Togo nem szerzett ugyan pontot Németországban, de számos szimpatizánst szerzett bátor játékával. Kérdéses, hogy mire lett volna képes a csapat, ha nincsen a szövetségi kapitány személye körüli botrány.

G csoport, 3. forduló
Togo-Franciaország 0-2 (0-0)
Köln, 45 ezer néző
Bíró: Jorge Larrionda
Gól: Vieira (55.), Henry (61.)
Sárga lap: Aziawanou (38.), Mamam (44.), Salifou (88.) illetve Makelele (30.)
Togo: Kossi Agassa – Dare Nibombe, Jean Paul Yaovi Abalo Dosseh, Massamesso Tchangai – Moustapha Salifou, Yao Junior Senaya, Cherif Toure Mamam (Adekanmi Olufade, 59.), Yao Aziawanou, Mohamed Kader Coubadja – Richmond Forson, Emmanuel Adebayor (Thomas Dossevi, 75.)
Franciaorság: Fabien Barthez – Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Mikael Silvestre – Franck Ribery (Sidney Govou, 77.), Patrick Vieira (Alou Diarra, 81.), Claude Makelele, Florent Malouda (Sylvain Wiltord, 74.) – David Trezeguet, Thierry Henry

Ajánlott videó

Olvasói sztorik