Élet-Stílus

Svájc csoportelsőként jutott tovább

Csoportelsőként jutottak tovább a svájciak miután magabiztosan legyőzték a legharciasabb vb-résztvevőt, Koreát.

Fergeteges iram

Küzdelmes és jó színvonalú mérkőzést játszott a két csapat az első pillanattól kezdve. A tét világos volt, a képlet egyszerű: aki nyer, az biztos továbbjutó, döntetlen az európai csapatnak lenne kedvező, de még egy vereséggel is továbblehetett volna menni, a franciák a másik meccsen betliztek volna, és nem nyernek. Utóbbival egyik fél sem foglalkozott.

A harcban meglepően jól kezdtek a svájciak, akik végre mutattak valamit abból, amit a vb-selejtezőkön bizonyítottak, azt, hogy egységes, pontos és precíz futballal sokra lehet vinni. Frei és Yakin a csatársorban erősen bekezdett, hamarabb jutottak gólhelyzetig, mint a túloldal csatárai, akiknek fontosabb lett volna a győzelem.

Az óriási iramba sok apró hiba is belecsúszott, de ezzel együtt is élvezetes és izgalmas volt a találkozó: Korea a félidő fele környékén irdatlan iramot diktált, szinte teljesen beszorította ellenfelét, aztán a 25. percben Senderos szép fejesével mégis az európaiak kerültek előnybe. A gól után a svájciak megnyugodtak, egyre többet támadtak kontráikkal, a távol-keletiek egyre nagyobb bajban voltak.

A második félidőt felfokozott tempóban kezdték a koreaiak, akik szinte minden t egy lapra feltéve támadtak, pechjükre a svájci kapus remek napot fogott ki, így a sok elhibázott lehetőség után a fehérmezesek egyre görcsösebbé váltak. A sok támadó játékos miatt jelentősen fellazult a védelem, amelyet így könnyedén zargathattak Freiék.

Frei kapkodási

Hihetetlen volt, hogy mennyi ziccert rontottak a svájciak döntő pillanatban, benne volt a levegőben, hogy cserébe kapnak egyet a koreaiaktól, de utóbbi csapat messze nem játszott olyan jól, mint négy éve ilyen helyzetekben. A csapatban senki nem vállalkozott valami váratlanra, így a szélső beívelgetéseket rendre hatástalanították a svájciak.


Svájc csoportelsőként jutott tovább 1

Frei örömünnepe (AFP)

Sőt, egy ellentámadásból – elképesztően vitatott helyzet után – Frei végre nem hibázta el sokadik ziccerét, és máris 2-0-ra vezetett Svájc. A csatár úgy kapott labdát, hogy elvileg lesen állt, de az ellenfél lábáról pattant hozzá a laszti, nos ebben a helyzetben a bíró így is és úgyis ítélhetett volna. Érvényesnek minősítette a gólt. Ez teljesen padlóra küldte Koreát. Nem mintha játékosai a fura góltól is függetlenül eredményesek tudtak volna lenni.

Maradt a vége, egy feszült kemény meccs után, így a svájciak a franciák betlizésének is köszönhetően csoportelsőként Ukrajnával mérkőzhetnek a legjobb 8 közé jutásért. Megérdemelték továbbjutásukat, Koreában nem volt annyi, mint négy évvel ezelőtt. Mennek haza, alighanem – holland edzőjük – Advocaat is repülni fog.


Svájc – Dél-Korea 2-0 (1-0)
Hannover, 45 ezer néző

Svájc: Zuberbühler 6 – P.Degen 5, Senderos 6, Müller 5, Spycher 6 – Barnetta 6, Vogel 6, Cabanas 6, Yakin 5 – Wicky 5, Frei 6
Cserék:Senderos helyett Djourou 4 (53.), Yakin helyett Marqairaz 0 (71.), Wicky helyett Behrami 0 (88.)

Dél-Korea: Lee Wun Je 5 – Lee Jung Pjo 5, Kim Jin Kju 5, Csoj Jin Cseul 5, Kim Dong Yin 4 – Park Ji Sung 5, Kim Nam Il 6, Li Ho 6, Li Csun Su 5- Cso Je Jin 4, Park Ju Jung 4

Gól: Senderos 25. , Frei 77.

Cserék: Li Jung Ojo helyett Dzsung Hvan An 0 (63.), Pak Dzsu Jung helyett Ki Hjon Szeol 0 (66.)

Sárga lapok: Senderos (44.), Wicky (69.) ill. Pak Dzsu Jung (23.), Kim Dzsin Kju (37.), Csoj Dzsin Cseul (78.), Li Csin Szu (80.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik