Élet-Stílus

Pusztító viharok jönnek felmelegedés helyett?

Az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid elsősorban nem globális felmelegedést, hanem szélsőséges időjárási körülményeket okoz – állítja a Zágoni Miklós fizikus vezette nemzetközi éghajlat-értékelő kutatócsoport.

„Megtaláltuk a légkör szélsőséges változásainak okát” – mondta Zágoni Miklós, az Alternative Climate Projekt (ACAP) vezetője. Az öttagú, magyar, amerikai, ausztrál, angol és német kutatók részvételével létrejött csoport tudományos szakfolyóiratokban megjelent eredmények alapján 2007-re készíti el értékelő jelentését.

A kutatók szerint a legrosszabb kibocsátási forgatókönyvek esetén sem lesz a 2050-es évekig 1-1,5 Celsius-foknál, 2100-ig 2-3 Celsius-foknál nagyobb globális felmelegedés. Indokolják ezt azzal, hogy az elmúlt 150 év során a légkör szén-dioxid tartalma egyharmadával nőtt, a várakozásokkal ellentétben a hőmérséklet 3-5 Celsius fok helyett csak 0,6-0,8 Celsius fokkal lett magasabb.

A Föld atmoszféra rendszere képes olyan energia-átalakító visszacsatolások működtetésére, amelyek kordában tartják az üvegházhatás növekedését, ezáltal stabilizálják a felszín közeli átlaghőmérsékletet. Az üvegház-hőmérséklet emelkedéséért felelős sugárzási energiák más, a rendszerből eltávozni képes energiaformákba alakulnak át. Ez a légköri dinamika felerősödéséhez, mozgási energiáinak megnövekedéséhez vezet. Következményként felerősödnek a felszálló és örvénylő légmozgások, fokozódik a csapadék-képzés és a viharok intenzívebbekké válnak.

Az ACAP azt tervezi, kétévenként hozza nyilvánosságra vizsgálatait, amelyekben elsősorban a globális felmelegedés mértékét, valamint a regionális és lokális időjárási szélsőségek alakulását kívánják nyomon követni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik